Het is typisch zo’n gerecht dat je moeder of oma – of vader of opa – wellicht al maakte: goulash. Dit goulash recept is van de hand van Kelly ter Horst, en komt uit haar culinaire doorgeefboek ‘De smaak van het leven’. Wij mochten ‘m delen dus geniet ervan! Kelly over deze goulash: “Ik at het wel als kind, maar het behoorde niet tot mijn favorieten, nu vind ik het overheerlijk! Als het een tijd geleden is dat je dit gegeten hebt, dan is dit een absolute aanrader!”
Ingrediënten goulash recept
- 800 g magere runderlappen
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2,5 rode paprika
- 400 g cocktail trostomaten
- 50 g bloem
- 50 g tomatenpuree
- 1 flinke tak verse tijm
- 1,5 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 2 laurierblaadjes
- 1/2 runderbouillonblokje
- 200 ml rode wijn
- 300 ml warm water
- zout en versgemalen peper
Tip: Voeg voor een eenpansgerecht een paar gewassen en in stukken gesneden aardappels toe. Doe dit nadat het vlees zo’n 2 uur gesudderd heeft.
Ook lekker: Vega bierstoof
Bereiding
- Haal het vlees ruim van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen
- Maak de uien en knoflook schoon
- Snijd de uien fijn en pers de knoflook uit
- Was en halveer de paprika’s, verwijder de kern en de zaadjes aan de binnenkant en snijd in blokjes Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd in blokjes
- Snijd de runderlappen in blokjes en bestrooi met wat bloem
- Verwarm een klontje boter en wat (olijf)olie in een braadpan
- Bak hierin het vlees op hoog vuur mooi goudbruin en breng op smaak met zout en versgemalen peper
- Haal het vlees uit de pan, zet het vuur iets lager en voeg in het vet dat overgebleven is nog een scheut (olijf)olie toe
- Bak hierin de uien 1,5 minuut zacht aan
- Voeg dan de knoflook en de tomatenpuree toe en bak een minuut mee
- Voeg vervolgens de paprika en tomaten toe samen met de tijm, paprikapoeder, chilipoeder, laurierblaadjes en het bouillonblokje en roer door
- Voeg het vlees weer toe, blus af met de rode wijn (alcohol verdampt) en het warme water en breng op smaak met een klein beetje zout en versgemalen peper
- Laat het geheel ongeveer 2,5 à 3 uur (afhankelijk van de dikte van de stukken vlees) op een laag vuur sudderen met de deksel half op de pan totdat het vlees mals en gaar is
- Verwijder voor het opdienen de tijm en laurierblaadjes en breng eventueel nog een keer op smaak met zout en versgemalen peper
- Serveer de goulash met rijst of stokbrood en roomboter
Of probeer eens: Risotto recept: dit zijn de lekkerste (ook met paddenstoelen)
De smaak van het leven: een kookboek dat generaties lang meegaat
De smaak van het leven is niet het zoveelste kookboek, maar een culinair doorgeefboek. Een boek dat je terugbrengt in de tijd, in de keuken bij je moeder, opa, broer, zus of geliefde en herinneringen oproept aan de hand van geuren en verhalen. Het is ook een boek waarin je herinneringen creëert voor de generatie na jou. Daarom kun je in dit werkboek ook zelf schrijven, rommelen en plakken. Op die manier maak je er je eigen custom-made kookboek van, verrijkt met jouw recepten, verhalen, anekdotes en foto’s van toen en nu. Waardevol voor jezelf en je naasten! , en geef het door.
Leuk idee: met dit boek benadrukt Kelly het verbindende aspect van samen koken en eten. Want eenmaal samen aan tafel blijk je dikwijls meer met elkaar gemeen te hebben dan je aanvankelijk dacht. Daarom eindigt elk hoofdstuk met vragen die uitnodigen tot unieke tafelgesprekken. Meer van dit boek, en over Kelly, lees en zie je op desmaakvanhetleven.nl.
Kelly ter Horst | De smaak van het leven | Te bestellen via desmaakvanhetleven.nl
OMSLAGBEELD: PIXABAY | CREDITS: FOTO MAGDALENA HEIJTING (@PHOTOYOU_NL)| TEKST KELLY TER HORST
Meer heerlijke recepten
- Ook van Kelly, het recept voor deze chili con carne
- Pittige bloemkool-linzendal (vega of vegan)
- Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus