Toegegeven, je moet er wat tijd voor uittrekken. Maar zelfgemaakte bitterballen smaken tóch lekker! Probeer deze kalfsbitterballen maar. Wees wel gewaarschuwd: ze zijn verslavend.
Kalfsbitterballen met pittige Engelse mosterd en gerookte kaas
Voorgerecht of hapje voor 6-8 personen (± 32 stuks) | ± 2 uur + 15 min.
Ingrediënten
- kalfsschouder zonder been, 800 g, in blokjes
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2 el olijfolie
- 500 ml kippenbouillon
- 800 g bloemige aardappelen, geschild en in blokjes
- 4 eieren
- 2 tl pittige (Engelse) mosterd + extra om te serveren
- 120 g gerookte kaas of cheddar, geraspt
- 3 el platte peterselie, fijn gehakt
- 60 g crème fraîche
- 75 g bloem
- 140 g panko
- plantaardige olie om te frituren
- mayonaise om te serveren
- eventueel: handvol zuringblaadjes om te garneren
Bereiding
- Bestrooi het kalfsvlees met zout en peper.
- Verhit de olie in een grote, zware pan op hoog vuur. Bak het kalfsvlees al omscheppend in ± 6-8 min. aan alle kanten goudbruin.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, dek de pan af met een deksel en laat ± 1 uur sudderen of tot het vlees helemaal gaar is.
- Trek het vlees met twee vorken in reepjes uit elkaar.
- Kook terwijl het kalfsvlees suddert de aardappels in ± 15 min. in gezouten water gaar. Giet af in een zeef en doe terug in de pan. Stamp de aardappels tot puree.
- Roer het kalfsvlees, 1 ei, de mosterd, geraspte kaas, peterselie, crème fraîche en zout en peper door de aardappelpuree en meng goed.
- Doe de resterende eieren in een diep bord en klop licht los met een vork.
- Plaats de bloem en de panko in twee andere diepe borden.
- Vorm met behulp van een eetlepel het kalfsvleesmengsel tot balletjes.
- Bestuif de balletjes met de bloem, doop ze in het ei en rol ze door de panko.
- Vul een grote, zware pan halfvol met plantaardige olie en verwarm tot 180 °C, controleer met een keukenthermometer (of gebruik een frituurpan).
- Bak de bitterballen in porties in ± 4 min. goudbruin. Giet af op keukenpapier en leg de ballen op een bord.
- Garneer eventueel met zuringblaadjes en serveer met mayonaise en extra hete Engelse mosterd.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE TAVERNE AGENCY/CHRIS COURT | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER