Knoflook-citroenkip (uit de rookoven)

Marloes Blom

25 september 2019

citroenkip

Kip, citroen en knoflook. En dat dan een paar uur in de rookoven, dan krijg je vanzelf zo’n heerlijke subtiele rooksmaak.

Knoflook-citroenkip

Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 3,5 uur

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 hele scharrelkip (circa 1,5 kilo) zeezout
  • 10 tenen knoflook versgemalen peper
  • extra nodig: rooksnippers
  • rookoven

citroenkipBereiding

  1. Steek de rookoven aan volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Snijd de citroen doormidden en maak de knoflook schoon.
  3. Zout de kip royaal van binnen en van buiten.
  4. Doe de citroenhelften en de knoflooktenen in de buikholte van de kip.
  5. Wrijf de kip in met peper.
  6. Doe een handjevol rooksnippers op het vuur of in de daarvoor bestemde bak.
  7. Vul de waterbak ruim met heet water en leg de kip op een rooster boven de waterbak.
  8. Sluit de rookoven en rook de kip in 3 tot 3,5 uur gaar. Houd de temperatuur tussen de 125 °C en 150 °C.
  9. Strooi nog 2 keer een handvol rooksnippers op het vuur voor een lekkere rooksmaak.
  10. Neem de kip uit de rookoven en laat op een warme plek afgedekt circa 15 minuten rusten.

Zoete of zware rooksmaak?

Om te roken kunnen veel houtsoorten worden gebruikt. Eiken- en notenhout geven over het algemeen een zwaardere rooksmaak dan hout van fruitbomen. Hout van de appel, kers en peer geven bijvoorbeeld een lichte, iets zoetige rook. Ook de berk, esdoorn, wilg en beuk geven een lekkere, lichtere rook. Gebruik de zwaardere rook- smaken bij gemarineerde gerechten en rundvlees. De lichtere soorten zijn beter geschikt voor bij kip, groenten en mildere gerechten.

Langzaam is de truc

Roken gebeurt op een lage temperatuur. Die zorgt ervoor dat de rooksnippers geen vlam vatten, maar smeulen en langzaam hun rook afgeven. Op lage temperaturen hebben gerechten wat langer nodig om gaar te worden en heeft de rooksmaak voldoende tijd om goed door te dringen. CREDITS: FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET | STYLING PAULA SCHOUTEN | BEREIDING HANNEKE BOERS | RECEPTUUR DOSIA BREWER