Lekker lelijk zijn ze, die knollen, rapen en pastinaken. Met de nadruk op lekker, want het gaat hier om de binnenkant: stevige, aardse smaken, die loskomen door heerlijk lang te stoven, te bakken of een soep van te maken. Knolselderij smaakt heerlijk als je ‘m lekker lang bakt in de oven – en dan serveert met boter en gremolata van peterselie, knoflook en citroen.
Knolselderij uit de oven met boter en gremolata
Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 10 min. + oventijd ± 3 uur
Ingrediënten
- 1 knolselderij, wortels verwijderd en schoongeboend
- 1 el olijfolie
- grof zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 25 g boter
Voor de gremolata
- een klein bosje platte peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 biologische citroen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Wrijf de knolselderij royaal in met olijfolie en peper en zout. Leg in een ovenschaal bekleed met bakpapier en bak 3 uur in het midden van de oven.
- Hak voor de gremolata de peterselie fijn. Plet de knoflook met de zijkant van een keukenmes, verwijder de schil, hak fijn en doe bij de peterselie. Rasp de citroen boven het knoflook-peterseliemengsel en hak alles samen heel fijn.
- Smelt om te serveren de boter, leg de knolselderij op een schaal en snijd er wat parten uit. Sprenkel de boter over de knolselderij, bestrooi met wat gremolata, grof zeezout en zwarte peper en serveer met de resterende gremolata in een kom apart.
Meer verwarmende wintergerechten
- 6x stamppotje om van te smullen
- Bloemkoolpasta met bruine boter en salie
- Exquise en vegan: knolselderij-bloemkoollasagne
- Venkelworstjes met gebakken appels
- Vegetarische curry met bloemkool en pompoen
Meer heerlijke winterse recepten vind je in Seasons februari. Je bestelt ‘m via de webshop eenvoudig online – nu zonder verzendkosten. CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE TON ZONNEVELD | RECEPTEN LEONOOR OTTINK | VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | STYLING LISANNE HELLING