Lekker, licht & makkelijk: brandnetelquiche

Marloes Blom

18 mei 2020

Brandnetelquiche

Het fijne van deze quiche: het deeg koop je gewoon kant en klaar. Hij is dus zo gemaakt – en dan kun je zelf kiezen. Meteen opeten – of toch meenemen voor een picknick. Brandnetelquiche Hoofd- of lunchgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd ± 20 min. + koelen ± 15 min. + oventijd ± 50 min.

Ingrediënten

  • 250 g brandnetelblaadjes en -toppen
  • 1 rol koelvers deeg voor hartige taart
  • 1 ui
  • 1 el olie
  • 330 g hüttenkäse
  • 100 ml room of melk
  • 5 eieren
  • 200 ml oude kaas, geraspt
  • 1 tl zout
  • versgemalen peper
  • ook nodig: quichevorm van ± 22 cm, ingevet

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de quichevorm met het deeg, laat het iets overhangen. Prik de onderkant in met een vork. Koel de taartbodem ± 15 min. Bak vervolgens 10 min. in het midden van de oven.
  2. Spoel de brandnetel schoon onder koud stromend water, schud af en dep goed droog.
  3. Hak de ui klein. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de ui in ± 5 min. op halfhoog vuur goudbruin. Voeg de brandnetel toe en bak een paar minuten mee.
  4. Meng de hüttenkäse met de room, ei en geraspte kaas en roer het brandnetelmengsel erdoor. Breng op smaak met zout en een snufje peper. Giet het mengsel in de vorm en bak de taart in 30-40 min. gaar onder in de oven.
  5. Serveer met een salade.

Zo pluk je brandnetels

  • Pluk alleen op plekken waarvan je zeker weet dat er niet gespoten wordt of waar dieren hun spoortjes achterlaten.
  • Trek lange tuin- of huishoudhandschoenen aan en een lange broek.
  • Met een schaar knip je de jonge toppen van de planten. Geen schaar bij je? Je kunt ook met je blote handen plukken. De haakjes die de ‘brand’ veroorzaken staan naar boven. Dus als je een brandnetel van onderaf plukt, kunnen ze zich niet in de huid vastzetten.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE VERONIKA MOEN/TAVERNE AGENCY | VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer lekkers met brandnetels