Heerlijk gevulde Neder-Ierse vissoep

Marloes Blom

19 september 2020

Recept Jacques Hermus

Culinair journalist en Seasons-columnist Jacques Hermus is een fervent visser. En met de vangst weet hij ook wel raad. In samenwerking met Seasons schreef hij ‘Beet!’ Een prachtig en praktisch boek over vissen – van vangen tot eten. Met heerlijke recepten, zoals deze Neder-Ierse vissoep. Jacques: “Dit is de Ierse vissoep met mosselen en nog meer lekkere zeevruchten die kookboekenschrijfster Yvette van Boven in een klein openluchtkeukentje maakte aan de Ierse westkust. Maar met mijn eigen twist.”

Neder-Ierse vissoep

Lunch- of voorgerecht | Voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 ui, in dunne plakken
  • 1 prei, in plakken
  • 2 wortels, in plakken
  • 2 grote aardappels, in blokken
  • 1 volle el bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 1,25 l visbouillon
  • 125 g zalmfilet, zonder vel en in blokjes
  • 100 g gerookte schelvis, in blokjes
  • 125 g verse wijtingfilet, zonder vel, in blokjes
  • 100 g gepelde rauwe noordse garnalen
  • 150 g gekookte mosselen
  • 150 ml room
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte dille

Neder-Ierse vissoep

Bereiding

  1. Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem op halfhoog vuur en bak daarin de ui, prei, wortel en aardappels tot de groenten zacht zijn. Voeg de bloem toe en bak onder voortdurend roeren 2 min. mee.
  2. Roer langzaam de witte wijn erdoor en daarna de visbouillon. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
  3. Doe de zalmfilet, schelvis, wijtingfilet en garnalen erbij en laat nog 10 min. sudderen. Voeg de mosselen toe en laat die warm worden. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep de soep in voorverwarmde borden en zorg dat iedereen van alle vissoorten wat in zijn bord heeft. Strooi peterselie en dille over elk bord. Serveer met Iers bruin sodabrood en roomboter. Mag een dikke witte wijn bij of, voor de avonturiers, whiskey of poitín.

Meer lekkers van Jacques / uit de zee

CREDITS: TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE LODE GREVEN

Meer over Beet!

‘Beet!’ voert de lezer langs de beste visplekken van Nederland. Van de Mooie Nel bij Haarlem tot de zeedijk van Walcheren, van de oesterbedden in de Waddenzee tot een krib in de IJssel en van de pier van IJmuiden tot een sloot in Friesland. Jacques hengelt er naar vis én verhalen. Het boek vertelt ook over de basistechnieken van het vissen, maar dat is nog niet alles: er zwemt zowel in zee als in het zoetwater veel smakelijks en daarom zijn de beste visrecepten van bevriende chefs en uit Jacques’ eigen keuken ook in het boek opgenomen. Ben je niet zo’n hengelaar, maar wel gek op vis? Blader dan naar de adressen waar je het best vis kunt eten en kopen. ‘Beet! Over vissen vangen, kopen, bereiden en eten’, Jacques Hermus, € 22,50, Nijgh & Van Ditmar. Dit fijne vissenboek bestellen doe je in onze webshop, of bel 085 8885615 (ma t/m vr 9.00-17.00 uur).