Van eieren kan je natuurlijk een omelet maken, maar ook een omelettaart! Om met meer personen van te smullen. Deze variant met gemengde paddenstoelen, pompoen en roomkaas smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld een herfstpicknick.
Koude omelettaart met pompoen, paddenstoelen en bacon
Lunch- of hoofdgerecht voor 10 personen | ± 1 uur
Ingrediënten
- 300 g pompoen
- 30 g boter
- 300 g gemengde paddenstoelen (met cantharellen)
- 1 teentje knoflook
- blaadjes van 2 takjes tijm
- 12 eieren
- 75 g bacon, uitgebakken en in stukjes
- 1 rode ui, in heel dunne ringen
- 250 g roomkaas
- 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
Bereiding
- Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in heel dunne plakjes.
- Snijd de paddenstoelen grof.
- Verwarm 1 eetlepel boter in een pan en bak de paddenstoelen met de knoflook in ± 5 min. gaar.
- Doe er de tijm bij.
- Breek telkens 2 eieren in een kommetje. Klop ze los met zout en versgemalen peper.
- Gebruik 2 pannen om te bakken. Bak 3 omeletten met pompoen, bacon en ui. Verhit op laag vuur telkens wat boter in een koekenpan van 20 cm ø en schep er de 2 losgeklopte eieren in. Verdeel er snel 1/3 van de ui, pompoen en bacon over en bak met de deksel op de pan in ca. 10 min. gaar.
- Houd 1⁄4 van het paddenstoelenmengsel apart en bak 3 omeletten met de rest van het mengsel. Verhit op laag vuur telkens boter in een koekenpan van 20 cm ø en schep er de 2 losgeklopte eieren in. Verdeel er snel 1/3 van het paddenstoelenmengsel over en bak met de deksel op de pan in ca. 10 min. gaar.
- Laat de omeletten goed afkoelen.
- Klop de roomkaas los met de peterselie.
- Bestrijk de omeletten met de roomkaas en stapel ze op elkaar. Sluit af met een pompoenomelet.
- Pak de taart in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Verdeel vlak voor het serveren het achtergehouden paddenstoelenmengsel over de taart.
Meeneemtip: Verpak de goed afgekoelde omelettaart in plasticfolie. Neem het paddenstoelenmengsel apart mee in een bakje en garneer ter plekke.
Meer inspiratie om te maken met pompoen
CREDITS: FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN | RECEPTUUR DOSIA BREWER | BEREIDING YVONNE JIMMINK