Genieten van lekker eten – maar dan wel het liefst plantaardig, lokaal en seizoensgebonden. Dat is het motto van regisseuse, schrijfster en actrice Sanne Vogel. Koken is haar passie en bewust bezig zijn met het klimaat een prioriteit. Et voilà, dat resulteerde in ‘De vier seizoenen van Vogel’, haar eerste (plantaardige) kookboek. Seasons mocht twee recepten delen en koos voor o.a. dit lekker knapperige zuurdesemtoast met oesterzwammen en zeewierboter. Sanne over dit recept: ‘Paddenstoelen en zeewier zijn onmisbaar in de plantaardige keuken. Ze zitten vol voedingsstoffen en zijn beide lokaal en duurzaam te produceren en ook niet onbelangrijk: ze zijn onwijs lekker. Paddenstoelenexpert Natascha Rothengatter noemt paddenstoelen het eten van de toekomst. En zeewier wordt ook wel het groene goud genoemd.’
Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter
Lunch | 4 personen Bereiden 15 minuten / Wachten 30 minuten (zeewierboter)
Ingrediënten
- 15 g zeesla (uit het koelvak van de biowinkel)
- 2 tenen gepofte knoflook
- sap en zest van 1/2 biologische citroen
- peper en (zee)zout
- 50 g plantaardige roomboter op kamertemperatuur (bijv. van Flora of Max & Bien), plus 1 eetl. extra
- 4 sneden zuurdesembrood
- olijfolie
- 300 g (roze) oesterzwammen
- Extra nodig: keukenmachine
Bereiding
- Zet de zeesla ruim onder koud water en laat voor ongeveer 3 minuten weken zodat het zout los kan laten (kijk voor verdere instructie op de verpakking). Giet af en spoel af in een vergiet. Knijp de zeesla goed uit en dep droog met een schone theedoek.
- Hak de zeesla en de gepofte knoflook fijn. Meng ze samen met de citroenzest, het citroensap, wat peper en zout en de plantaardige roomboter in de keukenmachine fijn.
- Laat de zeewierboter 30 minuten in de koelkast opstijven.
- Bestrijk de sneden zuurdesembrood met olijfolie en bak op halfhoog vuur in een koekenpan tot ze krokant en goudbruin zijn.
- Verhit in een andere pan de extra eetlepel plantaardige boter en voeg een beetje olijfolie toe. Bak hierin de roze oesterzwammen met een snuf peper en zeezout tot ze goudbruin zijn. Besmeer de knapperige toast met de zeewierboter en beleg met de oesterzwammen.
CREDITS: TEKST SANNE VOGEL | FOTO JAKOB VAN VLIET
De vier seizoenen van Vogel
Het boek ‘De vier seizoenen van Vogel’ is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Vogel het ideale eten is: op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden en lokaal. Vogel maakt een boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn. Een ode aan groente, en met de portretten van lokale producenten die haar inspireren. Met meer dan 80 recepten, onderverdeeld in zes hoofdstukken: de vier seizoenen en de hoofdstukken ‘Soms’ en ‘Altijd’. Sanne Vogel | De vier seizoenen van Vogel | € 32 | Fontaine Uitgevers | Meer info en kopen via fontaineuitgevers.nl en bol.com.
Meer lezen
- Roze oesterzwammen zijn niet alleen lekker maar ook een lust voor het oog. En het leuke, je kunt ze zelf kweken via een kweeksetje – hier lees je alles over zelf roze oesterzwammen kweken
- Italiaans én vegan: paddenstoelen in romige sherrysaus
- Roerei met crumpets, paddenstoelen en krokante oregano