Omelet met wilde paddenstoelen

Marloes Blom

1 augustus 2022

Of je nu thuis beschikt over een buitenkeuken (lees hier hoe je zelf een buitenkeuken maakt), of je kostje buiten klaarmaakt op vakantie: deze omelet met wilde paddenstoelen smaakt heerlijk. Ook als je ‘m gewoon binnen maakt… Maar Charlotte Marres en Olle Swets maken het buiten op een vuurtje. Dit recept komt dan ook uit hun pas verschenen boek ‘De buitenkeuken’, vol met heerlijke recepten met lokale ingrediënten.

Olle over dit recept:
Op de grauwste en natste dag van de afgelopen zomervakantie, besloten Charlotte en ik om in Bordeaux te lunchen. Ik had goede herinneringen aan een heerlijke klassieke brasserie met een groene luifel aan een pleintje met een draaimolen. Diezelfde groene luifel doemde op toen we er aankwamen, de draaimolen was er nog, en onze tafel stond al klaar. Zouden de obers nog steeds in gesteven overhemden lopen, met een zwarte vlinderdas? Zouden ze nog een kaart vol Frans chauvinisme voeren, en zouden de halfjes Bordeaux er nog zijn? Ongelooflijk, maar waar: het enige wat veranderd bleek waren de jaartallen van de halfjes Bordeaux. We bestelden steak haché voor de kinderen, een tournedos Rossini en een omelette aux cêpes voor ons. Hoewel alles eenvoudig en perfect bereid was, bleek de omelet het hoogtepunt: een diepgeel, nog net wiebelig eiergenot met een enorme hoeveelheid eekhoorntjesbrood in grote stukken en gehakte peterselie.

Omelet met wilde paddenstoelen

Ontbijt of Lunch voor 4 personen

Ingrediënten

  • 8 scharreleieren
  • 1 bosje fijngehakte platte peterselie
  • versgemalen zwarte peper
  • Maldon-zeezout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 klonten boter
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • scheut cognac
  • 120 gram verse boleten, in stukken gescheurd of 40 gram gedroogd eekhoorntjesbrood, geweld in heet water
  • zuurdesembrood (hiervan staat ook een recept in dit boek, op p. 64)

Ook nodig

  • gietijzeren koekenpan of andere pan met dikke bodem
  • mengkom om de omelet in te kloppen
  • garde
  • kom of bord om vulling op te bewaren
  • dunne spatel
  • deksel of aluminiumfolie om af te dekken

Bereiding

  1. Zet een pan met een dikke bodem boven je warmtebron. Wij hadden een brandertje bij ons omdat er bij Staatsbosbeheer geen vuur ­gestookt mag worden; een brander is veel veiliger dan open vuur, en ik zet er ook altijd een metalen tafeltje onder, zodat hij stevig boven al die droge bladeren staat. Kluts de eieren in de mengkom met de helft van de peterselie, een draai peper en een flinke snuf zout.
  2. Fruit de ui aan in een klont boter, voeg na 5 minuten de knoflook en de andere helft van de peterselie toe, bak nog even door en blus af met een scheut cognac. Schep de uitjes uit de pan, doe er wat nieuwe boter in en bak de stukken (gewelde) boleet totdat ze licht kleuren, maar nog wel zacht en sappig zijn. Voeg ze bij de ui en knoflook.
  3. Giet de geklopte eieren in de pan en blijf met een spatel de randen ervan optillen terwijl je de pan draait en kantelt. Zodra de bovenkant niet meer zo vloeibaar is, maar nog wel zacht en wiebelig, vouw je de omelet dubbel met de boletenvulling en de rest van de peterselie erin. Haal de pan van het vuur en dek hem even af terwijl je plakken brood snijdt. Schenk je gezelschap een glas wijn in en zet de pan op tafel.

De buitenkeuken. Verhalen, wijn en recepten rond het vuur

In De buitenkeuken trekken Charlotte Marres en Olle Swets met hun mobiele keuken Nederland en Vlaanderen in op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Buiten op het land of water waar hun producten vandaan komen, koken ze op open vuur voor en met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot. Vuur verbindt en onder het koken komen de beste verhalen los. Olle en Charlotte schreven daarnaast ook alle recepten uit die ze bij de producenten op het land hebben gekookt, steeds met een bijpassende wijntip en met foto’s waar je direct trek van krijgt. En je hoeft heus niet altijd een vuur te ontsteken, de recepten zijn evengoed geschikt voor de keuken thuis.

Charlotte Marres & Olle Swets | De buitenkeuken. Verhalen, wijn en recepten rond het vuur | Nijgh & Van Ditmar | € 32,50 | Meer info via singeluitgeverijen.nl, ook te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST & RECEPTUUR CHARLOTTE MARRES & OLLE SWETS | FOTOGRAFIE CHARLOTTE MARRES | FOODSTYLING AJDA MEHMET

Meer lekkere recepten met ei