Op en top Zweeds: saffraanbroodjes – perfect voor je kerstbrunch

Marloes Blom

12 december 2021

saffraanbroodjes

In Zweden is het vaste prik in december: saffraanbroodjes – Lussekatter. Fijn voor ons, je kunt ze eenvoudig zelf maken – hieronder het recept! Heb je meer (kook- en bak)inspiratie nodig voor de kerst? Onze extra dikke kersteditie ligt nog even in de winkel – en daarin nog veel meer recepten!

Zweedse traditie: saffraanbroodjes

Saffraanbroodjes, Lussekatter in het Zweeds, zijn echte decemberbroodjes die overal in Zweden tijdens het Luciafeest op 13 december gegeten worden. Op die dag brengt de heilige Lucia licht in het duister van de Zweedse winter. Meisjes gaan gekleed in lange witte gewaden en dragen een kaars. Een van de meisjes is Lucia, zij draagt een kroon met kaarsen.

Saffraanbroodjes

Voor 25 broodjes | ± 30min. + rijzen ± 2uur + oventijd 8-10 min.

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 1 g saffraandraadjes
  • 300 ml melk + 1 el extra
  • 750 g bloem
  • 1 1⁄2 zakje gedroogde gist
  • 200 g suiker
  • snuf zout
  • 3 eieren
  • 50 rozijnen

saffraanbroodjes

Bereiding

  1. Smelt de boter met de saffraan in een pan op laag vuur en voeg de melk toe. Neem van het vuur en laat wat afkoelen.
  2. Meng bloem, gist, suiker en zout. Maak een kuiltje in het midden, doe daar 2 eieren en het saffraanmengsel in en kneed tot een soepel deeg. Kneed het deeg 10-15 min. goed door. Bedek met een vochtige, schone theedoek en laat 45 min. rijzen op kamertemperatuur.
  3. Verdeel het deeg in 25 gelijke stukken en draai er rolletjes van ca. 10 cm lengte van. Bedek deze weer met een vochtige theedoek en laat 15 min. rusten. Rol ze vervolgens zo dat ze dubbel zo lang worden en rol de uiteinden in tegenovergestelde richting op.
  4. Leg de broodjes op een met bakpapier bedekte bakplaat (of bakplaten), bedek ze weer met een vochtige theedoek en laat ze ca. 1 uur rijzen op kamertemperatuur of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  6. Klop het laatste ei los met wat melk. Plaats in elk einddeel van de rolletjes een rozijn en bestrijk de broodjes vervolgens met het ei-melkmengsel.
  7. Bak de broodjes in 8-10 min. goudbruin.

CREDITS: PRODUCTIE, RECEPTUUR & FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH

Meer feestelijke ideeën voor bij de kerstbrunch