Het fijne van crumble: het is heel simpel – maar smaakt goddelijk. Deze crumble met abrikozen, vanille en amandelen komt uit de Italiaanse keuken. Heerlijk als dessert voor een feestelijke zomerse lunch of diner. Maar het smaakt minstens zo lekker bij de koffie…
Crumble met abrikozen, vanille en amandelen
Nagerecht voor 6 personen | ± 20 min. + rusten ± 30 min. + oventijd ± 35 min.
Ingrediënten
- 20 rijpe abrikozen
- 120 g koude boter
- 150 g bloem
- 75 g amandelmeel
- zout
- 75 g suiker
- 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden en merg eruit geschraapt
- 1 el pijnboompitten
- 1 el geschaafde amandelen
- slagroom of vanille-ijs, voor erbij
- ook nodig: grote, rechthoekige bakvorm, ingevet
Bereiding
- Snijd de boter in kleine stukjes en doe ze in een kom met de bloem, het amandelmeel, een snufje zout, de suiker en het vanille merg. Wrijf met de vingertoppen de boter door het mengsel tot er grove kruimels ontstaan. Laat afgedekt 30 min. in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de abrikozen doormidden en verwijder de pit, leg ze met de gesneden kant naar beneden in de bakvorm. Verdeel het kruimelige deeg erover en bestrooi met de pijnboompitten en geschaafde amandelen. Bak 3035 min. in het midden van de oven. Laat de crumble afkoelen.
- Serveer met slagroom of vanilleijs.
CREDITS: PRODUCTIE STEFANO SCATÀ | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER
Meer (lekkere) vakantievibes
In Seasons juli vind je nog 8 andere heerlijke recepten uit de Italiaanse keuken. Zoals tartelettes met basilicum en framboos & spaghetti met venusschelpen, courgette en botarga. En nog veel meer vakantievibes: – we kijken rond in een prachtig ton-sur-ton huis op Mallorca; – we praten met een gezin dat door Europa trekt in hun (prachtige!) tiny house op wielen; – we wandelen langs de Kromme Rijn bij Utrecht; – we laten ons inspireren door wildlife dierenarts Martine van Zijll Langhout in de rubriek Vrije geest. Dat en veel meer. Je bestelt Seasons juli eenvoudig online via de webshop.