Je kunt platbrood zelf bakken, maar daar moet je wel tijd voor (en zin in) hebben. Een kant en klare tortilla kun je ook omtoveren in dit lekkere platbrood met kaas, tijm, walnoten en honing. Het is een van de recepten uit het pas verschenen kookboek ‘Persiana elke dag’ van Sabrina Ghayour.
Sabrina over dit gerecht:
“Deze kleine platbroden met kaas zijn zo veelzijdig dat ik bijna altijd kleine tortilla’s in huis heb voor het geval dat ik ze wil maken. Ze zijn geïnspireerd op de Franse tarte flambée, binnen een paar minuten klaar en je kunt ze beleggen met wat je ook maar in de keuken hebt liggen. Ik heb je hier de keuze gegeven tussen stilton of geitenkaas, maar je kunt ook andere kaas gebruiken.”
Platbrood met kaas, tijm, walnoten & honing
2 stuks
Ingrediënten
- 2 minitortillawraps
- 30 g vegetarische stilton of zachte geitenkaas
- 2 flinke snufjes gedroogde wilde tijm (indien verkrijgbaar) of gewone tijm
- een handvol walnoten, grofgehakt
- 1 el vloeibare honing
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot de hoogst mogelijke temperatuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de tortilla’s op de bakplaat. Verdeel de stilton of de zachte geitenkaas over de tortilla’s en laat daarbij een rand van 2,5 cm vrij.
- Strooi de wilde tijm en de walnoten erover en bak 4 tot 5 minuten in de oven, tot de tortilla’s aan de randjes bruin zijn.
- Besprenkel met de honing en serveer direct.
Persiana elke dag. Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak
Persiana elke dag is hét vervolg op Persiana, het succesvolle debuut van Sabrina Ghayour – de ongekroonde koningin van de Perzische keuken. Ongecompliceerde gerechten, bomvol smaak. Gerechten die je elke dag op tafel kunt zetten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.
In Persiana elke dag vind je smaakvolle groentegerechten snelle eenpansgerechten, ovenschotels en meer. Kleine gerechten zoals gebakken haloumi met citroen, wilde tijm en honing, en salades die je in een handomdraai maakt zoals venkel-sinaasappelsalade met pistachenoten en granaatappelpitten. Of bijvoorbeeld een bakplaat met kofta, orzo, tomaten en feta. Bij elk recept staat aangegeven of het gerecht vegetarisch of veganistisch is.
Sabrina Ghayour | Persiana elke dag. Ongecompliceerde gerechten bomvol smaak | Good Cook | € 27,50 | Meer informatie via goodcook.nl, te bestellen via je eigen boekhandel.
CREDITS: TEKST SABRINA GHAYOUR | FOTO KRIS KIRKHAM
Meer kookinspiratie
- Ook deze fatteh met halloumi, een ander recept uit ‘Persiana elke dag’, is een enorme aanrader.
- Flammkuchen – dat is weer eens wat anders dan een pizza. Deze variant met frisse groene groenten, knapperige radijs en zalm oogt mooi én smaakt heerlijk!
- Courgette is multi-inzetbaar. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke gevulde pannenkoekjes van maken; courgettefritters. Dit vegan smulrecept komt uit het boek ‘FAMily.EAT.PLANT.’ van Lisette Kreischer (bedenker van dé Dutch weedburger) en Maartje Borst.