Gevulde portobello met risotto: feestelijk & vega

Marloes Blom

15 november 2021

gevulde portobello

Vega uitpakken met kerst? Maak dan deze gevulde portobello met risotto. Het recept komt uit het pas verschenen boek ‘Groente Menu’s. Etentjes voor thuis van Nederlands beste groentechef’, van Niven Kunz, Nederlands jongste chef-kok met Michelinster. Makkelijk, lekker, feestelijk én vega – ideaal voor de kerst dus!

Gevulde portobello met risotto

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie, om in te bakken en mee in te vetten
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 200 g risottorijst
  • 10 ml witte wijn
  • 1 1/2 liter warme groentebouillon
  • 100 g olijven, fijngehakt
  • 4 takjes bladselderij, fijngehakt
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 4 portobello’s
  • zout en peper
  • 2 g verse tijm, fijngehakt

gevulde portobello

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook aan. Doe de risottorijst erbij en bak tot de rijst glazig wordt. Blus af met de witte wijn.
  3. Voeg nu een grote soeplepel groentebouillon toe aan de rijst. Wacht tot het vocht is opgenomen en voeg dan de volgende soeplepel toe. Blijf ondertussen goed roeren en herhaal dit proces tot de rijst beetgaar is. Doe dan de olijven, bladselderij en Parmezaanse erbij en meng ze door de risotto.
  4. Hol de portobello’s uit, vet ze in met olijfolie en bestrooi met zout en peper naar smaak. Vul de portobellos met de risotto en bak ze 8 minuten in de oven. Garneer ten slotte met de tijm.

Groente Menu’s. Etentjes voor thuis van Nederlands beste groentechef

gevulde portobello Chic koken hóeft niet moeilijk te zijn, dat bewijzen chef-kok Niven Kunz en zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz in ‘Groente Menu’s’. In hun boek vind je 13 heerlijke menu’s voor thuis – van fancy Dutch cuisine met schorseneren tot een menu met een Italiaanse twist. Gemeenschappelijke deler: de 80/20 filosofie, met 80% groenten en 20% vis of vlees. Je kunt uiteraard zelf kiezen of je voor het volledige menu gaat, of de show steelt met een heerlijk voor- of hoofdgerecht. Niet alle recepten zijn vega, maar stuk voor stuk zijn groenten de absolute ster. Niven Kunz is Nederlands jongste chef met Michelinster – samen met Virginie runt hij restaurant Triptyque in Wateringen. Met hun eerdere restaurant zijn ze liefst driemaal uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Nederland. Groente menu’s. Etentjes voor thuis van Nederlands beste groentechef | Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz | € 29,99 | Kosmos Uitgevers. Meer info via kosmosuitgevers.nl, kopen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST NIVEN KUNZ & VIRGINIE VAN BRONCKHORST-KUNZ | FOTOGRAFIE MITCHELL VAN VOORBERGEN

Meer feestelijk vega