Toegegeven, het is even werk. Maar deze naansandwich met tandoorikip uit het nieuwste boek van Nadiya Hussain ‘De oven voor elke dag’ is zó lekker…
Nadiya over deze sandwiches:
“Ik ben dol op sandwiches. Uit de winkel of zelfgemaakt, allemaal lekker! Toch zijn de lekkerste steeds de sandwiches die we maken met een beetje van dit en een beetje van dat… en natuurlijk alle dingen die we lekker vinden. Deze naansandwich met tandoorikip is fantastisch: geurige tandoorikip in laagjes zachte naan, muntachtige mayonaise, knapperige kool en knapperige papadums!”
Naansandwich met tandoorikip
Lunch | Voor 2 personen
Ingrediënten
Voor de koolsla
- 100 g rodekool, geschaafd (ca. 1/8 kool)
- 100 g lente-ui, in dunne ringetjes
- 1 groene appel, geraspt
- sap en geraspte schil van 1 citroen
- snufje zout
Voor de tandoorikip
- olie, voor het invetten
- 2 kipfilets (500 g)
- 3 el tandooripasta
- 1 el kikkererwtenmeel (besan)
- 1/2 tl cayennepeper
- snufje zout
Voor de saus
- 4 volle el mayonaise
- 1 teentje knoflook, geperst
- handjevol verse munt
- handjevol verse koriander
Serveren
- 3 naturel mininaanbroden (ca. 260 g)
- 3 kant-en-klare papadums
Bereiding
Koolsla
- Begin met de koolsla, want het duurt even voordat de smaken intrekken en de kool zacht wordt. Doe de rodekool, lente-ui, appel, citroenrasp, het citroensap en het zout in een kom. Knijp alles met je handen stevig samen. Zet de kom weg, zodat de kool zachter kan worden.
Tandoorikip
- Verwarm de oven voor op 220 °C (heteluchtoven 200 °C; gasstand 7) en zet een ingevette braadslede klaar.
- De kipfilets moeten worden gevlinderd: leg een filet verticaal voor je neer met het smalste uiteinde naar je toe. Leg een hand op de filet en snijd hem vanaf een zijkant horizontaal in maar niet helemaal door.
- Vouw de filet open (zoals een boek); je hebt nu een hartvormig lapje kip. Druk het met je handpalm stevig plat. Doe hetzelfde met de andere filet.
- Meng de tandooripasta, het kikkererwtenmeel, de cayennepeper en het zout in een kommetje. (Ik doe dat meestal met mijn handen.) Besmeer één kant van elke kipfilet met een dunne laag tandoorimix en leg hem dan op de besmeerde kant in de braadslede.
- Besmeer nu de bovenkant van de filets royaal met de resterende tandooripasta. Bak de filets 25 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de saus: meng de mayonaise, knoflook, munt en koriander in een kom.
- Haal de gare kip uit de oven en uit de braadslede.
- Warm de naanbroden 3 minuten op in de hete oven.
- Haal ze eruit en schakel de oven uit.
- Ga nu verder met de koolsla; je zult zien dat er veel vocht uit is gekomen dat je zeker weten niet in je sandwich wilt. Leg de kool midden op een schone theedoek en wring overtollig vocht eruit.
Samenstellen
- Neem een stuk bakpapier dat groot genoeg is om de sandwich in te verpakken. Leg in het
- midden een warm naanbrood en besmeer het met wat muntmayonaise. Leg daarop plakken kip, maar zorg dat de kip niet uit het brood steekt. (Snijd uitstekende kip af en leg die ergens anders op de sandwich.) Ga door tot alle kip op is. Dit wordt een indrukwekkende sandwich, zoals alle spectaculaire sandwiches zouden moeten zijn.
- Leg een naanbrood op de kip, besmeer het met muntmayonaise en leg daarop een laag koolsla. Leg daar de papadums op en breek ze af waar nodig. Leg tot slot het derde naanbrood erop.
- Dit is het makkelijkste deel: druk de sandwich stevig op elkaar, zodat alle lagen goed aan elkaar blijven plakken. Wikkel de reuzensandwich strak in het bakpapier en snijd hem dan door het papier heen in tweeën; je hebt nu twee grote tandoorisandwiches.
- Nu komt het leukste: eet ze lekker op!
CREDITS: TEKST NADIYA HUSSAIN | FOTO’S CHRIS TERRY
De oven voor elke dag
In het nieuwe bakboek van Nadiya Hussain, ‘De oven voor elke dag’, vind je recepten voor de heerlijkste en toegankelijkste gerechten voor in de oven. De oven is haar beste vriend, bakken haar eerste liefde. Nadiya’s recepten zijn gemakkelijk, smaakvol en zitten boordevol plezier. Zoete klassiekers worden hartige delicatessen of krijgen haar typische twist. Het resultaat: ontbijtpizza, gulab-jamuncheesecake, vlammend roodoranje cake met marmerglazuur en een briochebol met aubergineburger.
Als kers op de taart kan vrijwel alles vegetarisch, vegan en/of glutenvrij gemaakt worden.
Nadiya Hussain | De oven voor elke dag | Luitingh Sijthoff | € 32,50 | meer informatie via lsamsterdam.nl, te bestellen via je eigen boekhandel.