Ricotta-sinaasappeltaart

Marloes Blom

22 juni 2022

ricotta-sinaasappeltaart

We geven het toe: we zijn dol op ricotta. En op taart. Dus deze ricotta-sinaasappeltaart, uit het nieuwste boek van de Britse tv-kok Nigel Slater (‘Keukenkronieken’), is een taart naar ons hart.

Nigel over deze taart:

“Soms kan een dessert wat rust in ons leven brengen. Een bordje zonder scherpe smaken of verzengende kleuren. Een dessert dat fluistert terwijl je vork erdoorheen glijdt. Ik denk nu aan een custardtaart of tompouce, een kom syllabub of een schep rijstpudding. Met die gedachte maakte ik ook een taart met ricotta, slagroom, vanille en eieren. Een vriendelijke taart, zacht, romig, simpel. Een taart om onze geplaagde zenuwen en opgezette veren tot bedaren te brengen en een droom voor zuivelliefhebbers.

Deze taart charmeert in al zijn eenvoud. Dat gezegd hebbende: het kan geen kwaad er iets bij te geven. Een kommetje abrikozen-, pruimen- of zwarte- bessenjam; een bord gebakken rabarber; een beetje passievruchtenpulp; of een bord nauwgezet van schil en vliezen ontdane en in plakjes gesneden bloedsinaasappelpartjes zijn allemaal welkom.”

Ricotta-sinaasappeltaart

Dessert/Zoet | Voor 8 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • bloem – 180 g
  • boter – 90 g
  • poedersuiker – 1 volle eetlepel
  • eidooier – 1
  • ijskoud water – een beetje

Voor de vulling:

  • ricotta – 500 g
  • fijne kristalsuiker – 70 g
  • sinaasappel – 1 middelgrote
  • eieren – 1 groot ei, plus een extra dooier
  • vanille-extract – 1 theelepel
  • maizena – 1 afgestreken eetlepel

Voor de afwerking:

  • slagroom – 125 ml
  • zure room – 150 g
  • poedersuiker

Ook nodig:

Springvorm van 20 cm

ricotta-sinaasappeltaart

Bereiding

Voor het deeg

  1. Doe de bloem en boter in een keukenmachine en meng met de pulseerknop tot fijne broodkruimels. Of wrijf de boter, in kleine stukjes, met je vingertoppen door de bloem. Voeg de poedersuiker en eidooier toe, gevolgd door het ijskoude water – 1 eetlepel zou genoeg moeten zijn, maar misschien is iets meer nodig, dus zorg dat dat klaarstaat.
  2. Je wilt een stevig deeg dat je kunt uitrollen zonder dat het verkruimelt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, maak er een bal van, wikkel deze in bakpapier en zet 30 minuten in de koelkast. (Sla die stap niet over, anders krimpt het deeg tijdens het bakken.)
  3. Verhit de oven tot 190 °C en schuif een bakplaat in de oven. Je gaat de taart straks op de hete plaat bakken; de extra hitte zorgt voor een krokante bodem. Haal het deeg uit de koelkast, rol uit tot een lap die groot genoeg is om in de vorm te passen en druk het deeg zachtjes in de randen en tegen de zijkanten. Snijd overhangend deeg weg.
  4. Leg voorzichtig een vel bakpapier of aluminiumfolie in de deegbodem en laat flink uitsteken: dan wordt het makkelijker het papier met de bakbonen te verwijderen. Vul tot aan de rand met bakbonen (ik gebruik oude koffiebonen die al heel lang meegaan), zet de vorm op de hete bakplaat en bak 15 minuten.
  5. Verwijder papier of folie en bonen en bak de deegbodem nog 5-7 minuten, tot het deeg droog aanvoelt. Haal uit de oven en zet deze terug naar 160 °C.

Maak nu de vulling

  1. Doe de ricotta en suiker in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel. Voeg het ei, de eidooier, vanille en geraspte sinaasappelschil toe en meng kort. Doe de maizena erbij, meng weer en schep het mengsel op de deegbodem. Strijk glad met een rubberen spatel. Zet terug in de oven en bak de taart 25 minuten.
  2. De vulling zal in het midden niet helemaal stevig lijken, maar een beetje wiebelen als je licht schudt. Dat is hoe het moet zijn. Laat afkoelen en zet dan 1 uur in de koelkast. Klop de slagroom tot hij bijna dik is; hij moet er zacht en rimpelig uitzien, als een onopgemaakt bed, in plaats van stijf rechtop staan. Spatel de zure room er met een vork door en schep op de taart. Duw het voorzichtig alle kanten op over het oppervlak. Zet nog 1 uur in de koelkast.
  3. Bestuif voor het serveren met gezeefde poedersuiker. Je taart heeft verder geen decoratie nodig. De schoonheid ligt in zijn eenvoud en het contrast tussen de zure room en zoete vulling.

Keukenkronieken

Keukenkronieken vertelt het verhaal van Nigel Slater’s leven in de keuken. Waarin hij schrijft over hoe zijn manier van koken in de loop der jaren is veranderd. Van het ontdekken van de beste manier om een kip te braden tot de truc tot perfecte, rokerige, smeuïge auberginepuree. Hij vertelt de verhalen achter de recepten, zoals de herinnering van de eerste baguette die hij at in Parijs, zijn liefde voor Japanse ingelegde radijsjes en zijn eerste stukje chocoladetaart met botercrème. Dit zijn de favoriete recepten die Nigel Slater elke dag thuis kookt; het hart en de ziel van zijn kookkunsten. De ultieme collectie, met meer dan 200 recepten.

Nigel Slater | Keukenkronieken. De ultieme recepten van Nigel Slater | Fontaine | € 34,99 | Meer info via fontaineuitgevers.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST NIGEL SLATER | FOTO JONATHAN LOVEKIN

Meer heerlijke taarten