Napolitaanse pondscake

Anne Bonthuis

13 March 2018

Wie topkok Yotam Ottolenghi vooral van zijn befaamde groentegerechten kent, zal verrast zijn door alle zoete traktaties in zijn nieuwste kookboek ‘Sweet’. Wij probeerden zijn recepten uit en vonden deze Napolitaanse pondscake zo lekker dat we het recept graag doorgeven.

Napolitaanse pondscake

Voor tien personen. De bereidingstijd is ± 30 min. + oventijd ± 45 min. + rusten 10 min.

Ingrediënten

  • 90 ml volle melk, op kamertemperatuur, plus 20 ml extra voor de cacaopasta
  • 6 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 1 el vanille-extract
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • ½ tl zout
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 300 g boter, zacht maar niet olieachtig, in blokjes, plus extra om in te vetten
  • 2 el Dutch-processed cacaopoeder (de gangbare Nederlandse cacaopoeder zoals die van Van Houten, geen rauwe cacao)
  • 1-2 druppels roze of een andere kleur voedingskleurstof (liefst gel of pasta)

Voor het glazuur

  • 45 ml volle melk, verwarmd
  • 260 g poedersuiker, gezeefd
  • 30 g zachte boter
  • ½ tl vanille-extract
  • 1-2 druppels roze of een andere kleur voedingskleurstof (liefst gel of pasta)

napolitaanse pondscake  

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 180°C. Vet een tulbandvorm van 23 cm doorsnee in met boter en bestuif met bloem.
  2. Doe voor de cake de melk met de eieren en het vanille-extract in een middelgrote kom en klop alles tot het net is vermengd.
  3. Zeef het bakmeel, de bloem en het zout direct boven de kom van een standmixer met bisschopshaak, voeg de suiker toe en klop alles 30 seconden op lage snelheid.
  4. Voeg de boter en de helft van de het eimengsel toe en blijf kloppen tot de droge ingrediënten zijn opgenomen. Verhoog de snelheid naar halfhoog en klop nog 1 minuut.
  5. Schraap de wand van de kom schoon en voeg ze geleidelijk al kloppend de rest van het eimengsel in twee porties toe; zorg dat de eerste portie is opgenomen voor je de rest erbij doet.
  6. Schraap de wand van de kom schoon en verdeel het beslag gelijkmatig over drie kleine kommen.
  7. Verwarm de extra 20 ml melk in een kleine pan en giet daarna in een kommetje, voeg de cacao toe. Roer tot een dikke pasta ontstaat en schep deze door het beslag in een van de kommen. Zet opzij. Kleur de tweede kom beslag met roze kleurstof, voeg een druppel of twee per keer toe, tot je de gewenste kleur hebt. Laat de derde kom beslag zoals hij is.
  8. Schep de drie mengsels in zes afwisselende lagen in de voorbereide vorm, twee lagen van elke kleur, ga met een spies of een dun men in zigzagvorm door het beslag zodat er een gemarmerd patron ontstaat. Doe dat niet te lang, dan verdwijnt het marmereffect.
  9. Bak de cake 40-45 min. in de oven tot een in het midden van de cake gestoken spies er schoon uit komt. Haal de vorm uit de oven en zet hem 10 min. opzij. (De cake cal als hij uit de oven is gehaald geleidelijk loskomen van de rand van de vorm.) De cake wordt tijdens het bakken in de oven vaak boller, als dit gebeurt en je liever een volmaakt vlakke cake hebt (de bovenkant is na het omkeren de onderkant), snijd je er simpelweg een dun plakje af voor u de cake omkeert op een rooster om hem koud te laten worden.
  10. Roer voor het glazuur de warme melk en de poedersuiker in een kleine kom door elkaar.
  11. Voeg de boter en de vanille toe en klop alles glad, voeg een of twee druppels roze voedingskleurstof toe (afhankelijk van hoe fel de kleur moet worden) en roer goed.
  12. Schep het glazuur over de afgekoelde cake zodat het ongelijkmatig langs de rand druipt. Laat een paar minuten opstijven voor je de cake serveert.

Winnen!

Seasons mag 5 exemplaren weggeven van ‘Sweet’. Kijk hier om kans te maken op het boek.

Lees ook…

Zonnebloemmuffins met kokoschips Verantwoord chocobommetje Koekjes met blauwe bessen en chocolade zonder suiker


Meer Recepten