Het fijne van zo’n brood – je geniet er nog een keer van. Als je erin slaagt ‘m niet in één keer te verorberen natuurlijk…
Ontbijtbrood met eieren, pancetta & gruyère
Ontbijtgerecht voor 6-8 personen | 25 min. + rijstijd 25 min. + oventijd ± 14 min.
Ingrediënten
- 4 biologische eitjes (eicode 0)
- 1 1⁄4 tl gedroogde gist
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 160 ml lauwwarm water
- 225 g bloem voor brood + extra om te bestuiven
- 1 tl zeezout
- 1⁄2 el olijfolie + extra om te bedruppelen
- 8 plakjes pancetta 220 g kerstomaatjes
- 100 g geraspte gruyère
- 1 tl gedroogde chilivlokken
- handje vol basilicumbladeren
- ook nodig: bakblik (25 x 25 cm)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Meng de gist, suiker en het water in een kom. Laat ± 5 min. afgedekt op een warme plaats rusten tot het schuimig wordt.
- Meng de bloem, het zout en de olijfolie in een grote kom. Roer het gistmengsel erdoor en breng samen tot een deeg.
- Bestuif een werkoppervlak licht met bloem. Kneed het deeg in 5-8 min. glad en soepel.
- Plaats het deeg terug in de kom. Het deeg zal vrij zacht en iets plakkerig zijn. Dek de kom af en laat 20 min. op een warme plek rijzen.
- Bestuif een werkoppervlak licht met bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant van 25 x 25 cm. Bekleed het bakblik met bakpapier, leg het deeg in het blik en duw goed uit tot aan de randen en in de hoeken van het bakblik.
- Breek de eieren op het deeg. Leg de pancetta en de tomaten op de eieren. Bestrooi met de geraspte kaas, chilivlokken en het basilicum.
- Besprenkel met olijfolie en bak 12-14 min. in de oven of tot het deeg goudbruin is.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY | RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER