Ontbijtbrood met eieren, pancetta & gruyère

Marloes Blom

7 april 2020

Ontbijtbrood

Het fijne van zo’n brood – je geniet er nog een keer van. Als je erin slaagt ‘m niet in één keer te verorberen natuurlijk…

Ontbijtbrood met eieren, pancetta & gruyère

Ontbijtgerecht voor 6-8 personen | 25 min. + rijstijd 25 min. + oventijd ± 14 min.

Ingrediënten

  • 4 biologische eitjes (eicode 0)
  • 1 1⁄4 tl gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 160 ml lauwwarm water
  • 225 g bloem voor brood + extra om te bestuiven
  • 1 tl zeezout
  • 1⁄2 el olijfolie + extra om te bedruppelen
  • 8 plakjes pancetta 220 g kerstomaatjes
  • 100 g geraspte gruyère
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • handje vol basilicumbladeren
  • ook nodig: bakblik (25 x 25 cm)

Ontbijtbrood

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Meng de gist, suiker en het water in een kom. Laat ± 5 min. afgedekt op een warme plaats rusten tot het schuimig wordt.
  3. Meng de bloem, het zout en de olijfolie in een grote kom. Roer het gistmengsel erdoor en breng samen tot een deeg.
  4. Bestuif een werkoppervlak licht met bloem. Kneed het deeg in 5-8 min. glad en soepel.
  5. Plaats het deeg terug in de kom. Het deeg zal vrij zacht en iets plakkerig zijn. Dek de kom af en laat 20 min. op een warme plek rijzen.
  6. Bestuif een werkoppervlak licht met bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant van 25 x 25 cm. Bekleed het bakblik met bakpapier, leg het deeg in het blik en duw goed uit tot aan de randen en in de hoeken van het bakblik.
  7. Breek de eieren op het deeg. Leg de pancetta en de tomaten op de eieren. Bestrooi met de geraspte kaas, chilivlokken en het basilicum.
  8. Besprenkel met olijfolie en bak 12-14 min. in de oven of tot het deeg goudbruin is.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY | RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER

Meer broodbak-inspiratie