Brownies met mascarpone, kersen en walnoten (glutenvrij) – met video

Marloes Blom

5 December 2021

brownies

Chocola en kersen vormen een topduo – en deze brownies met mascarpone, kersen en walnoten zijn dan ook heerlijk. Het recept is van Rukmini Iyer, ‘koningin van de ovengerechten’. De brownies zijn glutenvrij, dus lekker luchtig. Én in de video vertelt Rukmini precies hoe ze ze maakt, ook heel handig. Dus wanneer ga je ze maken? Rukmini over deze brownies: “Deze brownie is zo licht en luchtig dat hij meer een dessert is dan een tussendoortje. Hij is perfect na een etentje, warm uit de oven, en krijgt van de mascarpone een bijna mousseachtige textuur. Restjes – als die er al zijn – zijn heerlijk als ontbijt.”

Brownies met mascarpone, kersen en walnoten (glutenvrij)

Zoet | 8 porties | Voorbereiding: 15 minuten / Bakken: 20-25 minuten

Ingrediënten

  • 85 ml olijfolie
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 50 g pure chocolade (minimaal 70% cacao), in stukjes
  • 90 ml melk
  • 2 middelgrote vrije-uitloop-eieren
  • 40 g cacao
  • 60 g gemalen amandelen
  • zeezoutvlokken
  • 230 g donkere kersen uit een potje (uitgelekt gewicht)
  • 150 g mascarpone
  • 50 g walnoten, grof gehakt

brownies

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht/ 180 °C elektrisch. Doe de olijfolie, suiker en chocolade in een pan en verwarm al roerend op laag vuur op tot de chocolade is gesmolten en het mengsel glanst.
  2. Roer 70 milliliter van de melk erdoor, laat het mengsel 5-10 minuten afkoelen en klop de eieren erdoor. Roer de cacao, gemalen amandelen, een snufje zeezout en de helft van de kersen erdoor.
  3. Klop de mascarpone los met de overgebleven melk tot je een glad roommengsel hebt. Zet apart.
  4. Schenk het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 24,5 x 17,5 centimeter en schep er met een theelepel hoopjes van het mascarponemengsel op. Marmer deze met het steeltje van de theelepel door het beslag en bestrooi het dan met de rest van de kersen en de gehakte walnoten.
  5. Bak de brownie 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant net gaar is. Laat de brownie 5 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna op een rooster nog iets verder afkoelen.
  6. Dien warm op – als je de brownie van tevoren maakt, kun je hem in de oven opwarmen (5 minuten op 160 °C hetelucht/180 °C elektrisch). Restjes kun je in de koelkast bewaren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De zoete bakplaat

Laat de oven het werk doen – ook voor de lekkerste zoete baksels, toetjes en desserts. In ‘De zoete bakplaat’ van bestsellerauteur en koningin van de ovengerechten Rukmini Iyer vind je de heerlijkste recepten voor cakes, muffins, taarten, koekjes en brownies. Net als bij ‘De groene bakplaat’ en ‘De snelle bakplaat’ vind je in dit boek heerlijke smaakcombinaties, zoals deze kers-walnootbrownies met mascarpone, maar ook saffraansinaasappelcake en chocolade-limoentaart. Rukmini Iyer | De zoete bakplaat. 75 verleidelijke recepten uit de oven | € 21,99 | Becht | Meer info becht.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOODSTYLING RUKMINI IYER | FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS

Meer brownies en chocola


Meer Recepten