Het is eens wat anders, taartjes met pastinaak! Het recept voor deze oogstrelende pastinaaktartelettes komt uit het boek ‘Groenten’, van moestuinkoningin Mari Maris.
Pastinaaktartelettes
Dessert voor 4 personen | 30 min. + 1 uur rusten + 15 min. baktijd
Ingrediënten
- 10 g boter
- 1 pastinaak, formaat slanke winterwortel, in plakjes van 3 mm dun
- ca. 1 tl (vlier)bloesemsuiker (of vanillesuiker)
- 3 flinke el crème fraîche
- 2 el blanke amandelen, geroosterd en grof gehakt
- 4 tartelettes van harde wener
- 12 gemengde eetbare bloemen
Voor de tartelettes van harde wener
- 150 g bloem
- 50 g fijne suiker
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- eventueel: dubbelgeblancheerde bio-citroenrasp
Bereiding
Voor de tartelettes
- Meng alles met een klein kneepje zout tot een samenhangend deeg, kneed niet langer dan daarvoor nodig is. Vorm er een bal van, pak die in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koeling. Rol het deeg dan uit tot maximaal 5 mm dikte. Omdat het een tikje plakkerig is, gaat dat het eenvoudigst tussen twee vellen bakpapier. Door de royale hoeveel- heid boter is het zaak het deeg redelijk snel te verwerken, liefst niet in een warme keuken, want dan ‘smelt’ het.
- Harde wener wordt op 170°C gebakken. Als hij blind moet worden voorgebakken: 10 à 15 minuten op 150°C.
Voor de vulling
- Smelt de boter in een brede koekenpan en verdeel de plakjes pastinaak erover zonder dat ze elkaar over- lappen. Laat op laag vuur in zo’n 5 minuten net gaar worden. Draai ze om en laat nog 1 minuutje staan. Draai het vuur uit en schep de plakjes na een paar minuten uit de boter. Laat ze goed afkoelen.
- Vouw de vliersuiker door de crème fraîche, hoe minder je roert, hoe steviger die blijft (en dat willen we graag).
- Strooi de amandelen in de deegbakjes en vul ze maximaal 3 uur voor serveren met de crème fraîche. (Niet eerder, dan worden ze zachter dan lekker is; de crème mag er iets in trekken, maar de buitenkant moet mooi krokant blijven.) Strijk glad af en bedek in de rondte met de pastinaak. Maak af met de bloemen.
Houdbaarheid: losse onderdelen 3 dagen, eenmaal in elkaar gezet een paar uur. Variatie: bestrooi de pastinaaktartelettes met een dun laagje suiker, laat in een paar minuten iets vocht opnemen en brand er dan met een gasbrander of crème-brûlée-ijzer een goudgeel laagje op. Daarna pas de bloemen erop natuurlijk. CREDITS: RECEPTUUR, BEREIDING, STYLING EN FOTOGRAFIE MARI MARIS
Meer heerlijke baksels
- Brownies met mascarpone, kersen en walnoten (glutenvrij) – met video
- Portugese custardtaartjes
- Of wat dacht je van een heerlijke cake? Zoals deze citroencake – een recept van Vlaamse topchef Seppe Nobels.Of deze Dorset apple cake. Of deze zalige Basque cheesecake, met maar 5 ingrediënten.