Heerlijk én makkelijk (Brits) dessert: cobbler met fruit

Marloes Blom

25 oktober 2021

cobbler

Ben je dol op zoet en toetjes? Dan tippen wij deze ‘cobbler met fruit’, van de winnares van ‘The Great British Bake Off’ – de Britse variant van Heel Holland Bakt. Haar heerlijke baksels verzamelde ze in haar pas verschenen boek ‘Nadiya bakt’, en Seasons mag dit zoete voorproefje weggeven. Nadiya over deze cobbler: “De fruitlaag in deze cobbler vormt de zoete, kleurrijke basis voor mijn ongebruikelijke chocolade-kokoscobbles. Dit prachtige, zalige en verrassend eenvoudige recept is bij ons thuis een van de lievelingstoetjes.”

Cobbler met fruit

Nagerecht | Voor 8 personen | Voorbereiding 30 minuten / Baktijd 35 minuten

Ingrediënten

Voor de fruitlaag

  • gesmolten boter, om het blik in te vetten
  • 4 pruimen
  • 4 perziken
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 2 el maïzena
  • 125 g blauwe bessen
  • 1 citroen
  • een klein handjevol verse munt, gehakt

Voor de cobbles

  • 150 g boter, zacht
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g geraspte kokos
  • 30 g cacaopoeder
  • 50 g chocolate chips, of grofgehakte chocola
  • een snufje zout

Voor erbij

  • roomijs
  • 50 g melkchocola, gesmolten

cobbler

cobbler

Bereiding

  1. Kwast om te beginnen de bodem van een middelgrote braadslede (ongeveer 25x30x5 cm) royaal in met boter.
  2. Verhit de oven tot 190 °C (heteluchtoven 170/gasovenstand 5).
  3. Snijd de pruimen en perziken in kwarten, verwijder de pitten en doe het vruchtvlees in een grote kom. Strooi de suiker en maïzena erover en hussel alles goed door elkaar. Giet het fruitmengsel in de geprepareerde slede en spreid het in een egale laag uit. Strooi de blauwe bessen en geraspte citroenschil er gelijkmatig op. Strooi ten slotte de gehakte munt erop en druk de blaadjes er een beetje in, zodat ze tijdens het bakken niet verbranden.
  4. Maak nu de cobbles door de boter, suiker en eieren in een kom, met de hand of met een elektrische mixer, door elkaar te kloppen. Voeg het meel, de kokos en het cacaopoeder toe en klop er een stijf cakebeslag van. Doe de chocolate chips erbij en roer ze erdoor.
  5. Schep nu met een ijsschep bolletjes van het mengsel, vrij willekeurig, met wat tussenruimte op het fruit.
  6. Strooi een snufje zout op de cobbles en zet de cobbler 35 minuten in de oven, tot het fruit zacht is en de cobbles heerlijk krokant zijn. Eet hem het liefst meteen, of bewaar hem maximaal twee dagen in de koelkast.

Tip van Nadiya: “Wij eten dit thuis meestal met een bolletje roomijs en besprenkeld met gesmolten melkchocola”.

Nadiya bakt

Nadiya bakt In dit kookboek van Nadiya Hussain leert de The Great British Bake Off-winnares je de beste bakrecepten van Britse bodem. Ruim 100 recepten, van zacht en zoet tot knapperig en hartig. Was je al fan van de Netflix- en BBC-serie Nadiya Bakes? Naast unieke baksels en no-bake-delicatessen vind je in ‘Nadiya bakt’ ook alle recepten uit de Netflix- en BBC-serie Nadiya Bakes. Om maar even wat heerlijkheden op te noemen: bak een honingtaart met gezouten hazelnoten of zet dampende pulled chicken-donuts op tafel. Nadiya Hussain | Nadiya bakt | Luitingh Sijthoff | € 27,50 | Meer info via lsamsterdam.nl, het boek kun je bestellen bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST NADIYA HUSSAIN | FOTOGRAFIE CHRIS TERRY © 2020

Meer heerlijkheden met fruit