Scones met zeekraal

Marloes Blom

5 February 2022

Zoek je een verrassend bakrecept voor bij je ontbijt, lunch of brunch? Bak dan eens deze scones met zeekraal – een heerlijk recept uit het boek Zilt, over zilte groenten telen.

Scones met zeekraal

Ontbijt/Lunch/Brunch voor 10 -12 scones

Ingrediënten

  • 50 g zeekraal, klein gesneden
  • 100 g zachte boter
  • 250 g bloem
  • 8 g bakpoeder
  • snufje zout, niet te veel vanwege de kaas en zeekraal
  • 75 g gemalen oude kaas
  • 1 ei
  • 2 eetl. zure room, karnemelk of volle kwark

scones

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Roerbak de zeekraal kort in een beetje van de boter.
  3. Doe het bakpoeder met de bloem in een kom en voeg zout toe.
  4. Vervolgens gaan boter, zeekraal en de geraspte kaas erbij.
  5. Verkruimel met je handen het deeg tussen je vingertoppen.
  6. Bewaar de helft van het ei voor het bestrijken van de scones. Klop de rest van het ei los in een kom en voeg de twee eetlepels zuivel toe.
  7. Kneed het deeg met de handen door tot het een soepele bal is geworden en niet meer aan de handen plakt. Wanneer het deeg te droog is kan er nog een eetlepel zuivel toegevoegd worden.
  8. Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 1 1⁄2 à 2 centimeter dik.
  9. Steek dan rondjes uit met een glas of steker, het deeg moet zo min mogelijk gekneed of ingedrukt worden anders rijzen de scones niet goed.
  10. Leg de scones op een met beboterd bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze dun met het overgebleven ei.
  11. Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

Zilt. Meer dan 75 heerlijke recepten met zilte groenten, inclusief moestuin- en teeltips

zeekraalZeekraal, lamsoor, oesterblad, zeewier: stuk voor stuk zijn het voorbeelden van zilte groenten. Langs de Nederlandse en Belgische kust, maar ook in andere landen, neemt de verzilting van de grond toe, dus ook van landbouwgrond. Het telen van zilte groente is een oplossing voor gebruik van deze landbouwgrond, maar dit kan ook thuis! Zilte groente kun je overal telen; in de tuin, op het balkon, in de kas, in je kamer, of zelfs op het aanrecht, of je nu aan de kust woont of niet. Zilt leert je hoe je met zilte teelt de heerlijkste groente kunt telen en niet onbelangrijk hoe je deze in verrassende en smaakvolle gerechten kunt verwerken. Ook fijn: de groenten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en vaak ook voedingsvezels. Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten & Sabien Bosman | Zilt | Fontaine uitgevers | € 29,99 | Bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST ELLEN VAN STRATEN & MARIEKE DEKKER | RECEPTUUR ANNETTE VAN RUITENBURG & SABIEN BOSMAN | FOTOGRAFIE RUTH DE RUWE | STYLING SABIEN BOSMAN, ANNETTE VAN RUITENBURG & RUTH DE RUWE

Meer lezen

  • Zeekraal kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar het zelf telen is wel zo leuk. Hier lees je hoe je zelf zeekraal teelt + vind je informatie over de gratis E-training Zilt – over zilte groenten telen
  • Vegan scones – van ‘Groen Meisje’ Merel Wildschut


Meer Lunchgerecht