Zelf maken: recept voor vlierbloesemsiroop

Marjolein ter Braak

3 juni 2024

Vlierbloesem: het is niet alleen een mooi blomke, verwerkt als siroop is-ie ook populair. Zelf maken is een fluitje van een cent. We geven je in dit artikel het recept voor vlierbloesemsiroop en vertellen natuurlijk hoe je het maakt. De Zweden willen de siroop ook weleens mixen met aquavit (ook de Scandinavische gin genoemd), voor als je iets te vieren hebt bijvoorbeeld.

Ingrediënten vlierbloesemsiroop

  • 25 (of meer) vlierbloesemschermen
  • 1 biologische citroen per liter water, schil en sap
  • 750 g biologische riet- of kristalsuiker per liter water
  • grote teil
  • kaasdoek
  • glazen weckflessen of potten
recept voor vlierbloesemsiroop

Bereiding van vlierbloesemsiroop

  • Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Kies alleen schermen met volle, frisse bloesem. Schud ze voorzichtig uit, was ze niet.
  • Doe zo veel mogelijk schermen (zonder takjes) in een grote teil en zet net onder water samen met wat schijfjes citroen voor de vlierbloesemsiroop.
  • Leg er eventueel wat zware potten op zodat er zo veel mogelijk schermen samengedrukt onder water blijven. Laat 24 uur staan.
  • Zeef het mengsel daarna eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Gooi de bloemen weg. Meet af hoeveel vocht je hebt overgehouden.
  • Voeg dan per liter vocht 750 gram suiker toe. Doe het vocht met de suiker, citroenschillen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat circa 10 minuten pruttelen tot alle suiker is opgelost.
  • Verwijder de citroenschillen en giet de vlierbloesemsiroop in schone weckflessen of potten en sluit af.
  • Bewaar op een droge en koele plek. Na openen bewaar je de siroop in de koelkast.
  • Ook lekker: voeg ter afwisseling kruiden toe zoals gember, kaneel, anijs of jeneverbes. En voor het mooie kun je lentebloemetjes toevoegen aan siroop in een fles. Of dit eetbare bloemetje.

Meer om van te smullen

Kaneel French toast (wentelteefjes) – vegan
Mascarpone toetje: dit zijn de lekkerste
Pannenkoeken met vlierbloesem

Andere recepten vind je hier, en andere zelfmaak-inspiratie hier.

PRODUCTIE, STYLING EN DIY JANNEKE PETERS | FOTOGRAFIE JEF VAN TRICHT