Salade met aardpeer, waterkers en vanillericotta

Marjolein ter Braak

15 augustus 2023

Een hartig gerecht, met vanille. Dat zoet en zout samen kan, én smullen is, bewijst dit recept.


Voor- of bijgerecht voor 4 personen
20 min. + 15 min. oventijd

Ingrediënten


Voor de dressing:

  • 1 el mosterd
  • 1 el vloeibare honing
  • 2 el witte balsamicoazijn
  • 7 el milde olijfolie
  • 2 el sinaasappelsap
  • rasp van 1/3 (bio)sinaasappel



Voor de salade:

  • 200 g aardpeer
  • 1 trosje rode druiven
  • 75 g ricotta
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
  • 1 bosje waterkers
  • 4 el grof gehakte walnoten



Verder nodig:
evt. een mandoline

Salade met aardpeer

Bereiding van de salade met aardpeer

  • Klop voor de dressing in een wijde kom de mosterd, honing en balsamico homogeen. Voeg druppelsgewijs al kloppend de olijfolie toe. Voeg het sinaasappelsap en de -rasp toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Was voor de salade de aardperen door ze goed te boenen onder koud stromend water. Snijd ze op de mandoline of met een goed scherp mes in zo dun moge- lijke plakjes. Leg de plakjes in de dressing en laat minimaal 10 min. intrekken.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
  • Leg de druiven in een braadslee of op de bakplaat en rooster 12-15 min. in de oven tot ze net iets rimpelen.
  • Meng de ricotta met het merg van het vanillestokje.
  • Meng in een kom de waterkers met de aardpeer en dressing en hussel luchtig.
  • Verdeel over 4 borden.
  • Maak de salade af met de druiven, walnoten en ricotta.

Ander Seasonsrecept? Die vind je hier.

TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | RECEPTEN EN BEREIDING MISTER KITCHEN | ASSISTENT MARLEEN PEETERS | STYLING CYN FERDINANDUS | PRODUCTIE DELICIOUS