‘Colcannon’ (kool) is een traditionele Ierse stamppot van aardappelen en kool. Wat ‘m anders maakt dan Nederlandse stamppot is dat er vaak ook prei of lente-uitjes aan worden toegevoegd.
Geglazuurde ciderbacon met savooiekool
Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 1 uur + oventijd ± 1 1⁄2 uur
Ingrediënten
- 1 1⁄2 kg bacon, in 6 dikke plakken
- 110 g donkerbruine basterdsuiker
- versgemalen zwarte peper
- 500 ml appelcider (met alcohol)
- 60 ml appelciderazijn
- 4 laurierblaadjes
Voor de savooiekool (savoy colcannon op z’n Iers)
- 240 g savooiekool, fijn gehakt
- 1 1/2 kg bloemige aardappelen, geschild en in stukken
- 75 g boter
- 1 prei, het witte gedeelte, in dunne ringen
- 375 ml slagroom
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1⁄2 bosje platte peterselie, blaadjes fijn gehakt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Wrijf de bacon in met de suiker en bestrooi met peper. Plaats in een grote braadslee en voeg de cider, azijn en laurierblaadjes toe.
- Dek af met aluminiumfolie en bak 45 min.
- Verwijder de folie en bak nog 35-40 min., bedruip af en toe met het braadvocht.
- Neem uit de oven als de bacon goudbruin en gekaramelliseerd is en het vocht is ingekookt.
- Maak intussen de colcannon: kook de aardappels in 15-20 min. in gezouten water gaar.
- Smelt intussen 25 g boter in een grote antiaanbakpan op hoog vuur. Voeg de prei toe en bak in ± 3 min. gaar. Bak de kool nog 4-5 min. mee tot alles goudbruin is. Zet opzij.
- Giet de aardappels bijna helemaal af en doe ze terug in de pan. Zet het vuur laag en stamp ze tot puree.
- Voeg de room, het preimengsel, het zout, de peper en de rest van de boter toe, roer om en bestrooi met de peterselie.
- Serveer de bacon met de colcannon en bestrooi met peper.
CREDITS: VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | STYLING STEVE PEARCE