Gehakt verandert in een traktatie als het is klaargemaakt met rode wijn, en verstopt onder een laag crèmige aardappelpuree.
Shepherd’s pie
Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 40 min. + oventijd ± 25 min.
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 wortels
- 1 el olie
- 500 g rundergehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 el tomatenpuree
- een paar druppels worcestersaus
- 1 dl rode wijn
- 4 dl vleesbouillon
- zout, versgemalen peper
- 1 kg aardappelen
- 85 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
- 3 el melk
- 50 g geraspte oude kaas
- 25 g boter
Bereiding
- Pel en snipper de ui.
- Snijd de wortel fijn.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak alles ± 5 min. op halfhoog vuur.
- Zet het vuur hoog en voeg het gehakt en de knoflook toe.
- Bak al omscheppend rul en bruin.
- Voeg de tomatenpuree, worcestersaus en wijn toe en stoof dit op half hoog vuur ± 4 min. mee.
- Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat op halfhoog vuur ± 15 minuten zachtjes koken, dek af en kook nog 20 min.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Schil intussen de aardappelen en kook ze in weinig water met zout in ± 20 min. gaar.
- Giet ze af en stamp ze fijn.
- Voeg de boter, melk en geraspte kaas toe en meng tot een gladde puree.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Vet vier kleine of één grote ovenschotel in.
- Verdeel het gehakt over de bodem van de schaal.
- Verdeel de puree over het vlees, garneer met klontjes boter en bak de shepherd’s pie 15-25 min. in het midden van de oven, of tot de aardappelpuree goudbruin is en het vleesmengsel goed warm.
CREDITS: TEKST DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE REETTA PASANEN | STYLING EN RECEPTUUR SANNA KEKÄLÄINEN
Meer lekkers met aardappelen