Smullen: sperziebonensalade met tomaten en geitenkaas

Rachel Vieth

26 augustus 2024

Sperziebonensalade

Wat een heerlijk luxeprobleem: de bonen groeien deze weken in overvloed en dus is het even elke dag boontjesdag. Gelukkig zijn bonen zeer veelzijdig en is variëren geen enkel probleem. We hebben een heerlijk recept voor sperziebonensalade voor je gevonden. Zo maak je het!

Sperziebonensalade met tomaten en geitenkaas

Maaltijdsalade voor 4 personen | 35 min. + evt. 12 uur weken en 1 uur koken

Ingrediënten:

  • 250 g gedroogde bonen (bijvoorbeeld Friese woudboontjes, witte bonen of kidneybonen)
  • 500 g gemengde verse bonen (bijvoor-beeld sperziebonen en gele, groene of paarse pronkbonen)
  • 2 laurierblaadjes
  • paar takjes tijm
  • 2-3 bosuien
  • 250 g kerstomaatjes
  • bosje platte peterselie
  • 100 g geitenkaas, bijvoorbeeld Machedoux

Voor de dressing:

  • 2 tl grove mosterdsap van ½ citroen
  • 4 el olijfolie + extra voor het besprenkelen
  • ½ teentje knoflook, uitgeperst
  • zout en peper

Bereiding van de sperziebonensalade:

  • Ruim van tevoren (bijvoorbeeld de avond ervoor): zet de droge bonen in ruim water in de week en laat ze minimaal 12 uur weken.
  • Was de geweekte bonen en breng ze in vers water met de laurierblaadjes en tijm aan de kook (voeg geen zout toe). Laat ze 40 tot 60 min. zachtjes koken en check om zo je eigen favoriete bite te krijgen. Giet ze af en verwijder de tijm en laurier. Voor een snellere salade kun je ook kiezen voor een blikje of potje bonen.
  • Haal de harde eindjes van de verse bonen, snijd ze desgewenst in kleinere stukjes, was ze en kook ze 5-7 min. tot ze beetgaar zijn.
  • Was de bosuien en snijd ze in stukjes. Was de tomaatjes. Hak de peterselie grof.
  • Meng de bonen, bosuien, tomaten en peterselie, maar houd een klein beetje peterselie achter.
  • Mix de ingrediënten voor de dressing en roer ze door de salade.
  • Breek de geitenkaas boven de salade en bestrooi met de achtergehouden peterselie. Besprenkel met wat olijfolie en maal er zwarte peper over.

TIP: Je kunt de gedroogde bonen zelf weken en koken, zo kun je wat bijzonderder bonen gebruiken (bijvoorbeeld Friese woudboontjes). Maar voor een snelle maaltijd kun je ook kiezen voor een potje of blikje bonen, bijvoorbeeld kidneybonen of witte bonen.

TEKST EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH

Nog meer lekkere recepten:

Zalige zomerse salades: hier vind je de recepten
Zomerse gerechten: heerlijke recepten op een rijtje
Snelle citroenrisotto met rucola – recept van de ‘Meisjes van de Moestuin