In de winter elke week wel een keer boerenkool eten? Waarom niet, het is lekker en gezond! Traditioneel, met goede worst erbij. Of maak deze stamppot met makreel. Pure winterkost, met een flinke dosis vitamine C.
Lekker én gezond: stamppot boerenkool met gerookte makreel
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappels
- 600 g boerenkool, schoongemaakt en grof gehakt
- zout
- 1 el grove mosterd, + extra om te serveren
- 1 gerookte makreel
- 30 g boter
- scheutje melk
- Amsterdamse uitjes
Kweker Peter Vroegop oogst zijn biologische boerenkool van oktober tot eind februari.
Bereidingswijze
- Schil de aardappels en snijd ze doormidden.
- Doe ze in een ruime pan met een laag water met zout.
- Schep er de boerenkool boven op en laat met het deksel op de pan in 15 min. bijna gaar worden.
- Maak de makreel schoon en verwijder de graten.
- Leg de stukken vis op de boerenkool en laat ca. 5 min. meewarmen.
- Houd de makreel warm en giet de boerenkool af.
- Doe er de boter bij en stamp grof.
- Giet er voor smeuïge boerenkool nog een scheutje melk bij en breng op smaak met zout en mosterd.
- Serveer met de makreel, Amsterdamse uitjes en wat extra mosterd.
Recept: Dosia Brewer | Fotografie: Andries de la Lande Cremer | Styling: Paula Schouten
Lees ook:
Kastanjeblad van peer en bladerdeeg Preitaart met geitenkaas Crostata van pompoen en rozemarijn