Tomahawk-steak met hazelnoot-mosterdboter en friet van wortelgroenten

Marloes Blom

25 maart 2020

tomahawksteak met mosterdboter

Een waar feestmaal, deze tomahawk-steak die je serveert met een smaakvolle home-made boter. En om het af te maken frietjes van wortelgroenten. Enjoy!

Tomahawk-steak met hazelnoot-mosterdboter en friet van wortelgroenten

Hoofdgerecht voor 4 personen I ± 50 min. + oventijd ± 15 min.

Ingrediënten

  • 2 tomahawk-steaks (ribeye-steaks met een lang stuk bot), 800 g of gebruik ribeye-steaks olijfolie om te bestrijken
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de hazelnoot-mosterdboter

  • 5 ansjovisfilets
  • 35 g blanke hazelnoten, licht geroosterd
  • 1 bosje kervel
  • 95 g grove mosterd
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • pittige (Engelse) mosterd om te serveren

Voor de wortelgroentefriet

  • plantaardige olie om te frituren
  • 2 middelgrote pastinaken, in dunne reepjes
  • 1 kleine zoete aardappel, geschild en in dunne reepjes
  • 2 tl zeezoutvlokken

tomahawksteak met mosterdboter

Bereiding

  1. Hak voor de hazelnoot-mosterdboter de hazelnoten, ansjovis en kervel in een keukenmachine fijn. Voeg de mosterd, boter, zout en peper toe en mix tot alles goed gemengd is.
  2. Leg de mosterdboter op een vel plasticfolie en rol op tot een worstje. Draai beide uiteinden strak aan en zet de mosterdboter ± 20 min. in de koelkast of tot deze stevig is.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Bestrijk de steaks aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Verhit een grote ovenvaste koekenpan op hoog vuur en bak de steaks ± 4 min. Draai de steaks en bak nog 3 min. aan de andere kant, of tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn.
  5. Plaats de braadpan met de steaks in de oven en bak nog ± 8 min. Draai de steaks om en bak en bak nog 7 min. voor medium rare, of langer naar wens. Neem de steaks uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat ze ± 5 min. rusten.
  6. Maak tijdens het bakken en rusten van de steaks de groentefrietjes. Vul een grote pan met dikke bodem voor twee derde met plantaardige olie. Verhit de olie tot 160 °C, gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te controleren (of gebruik een frituurpan).
  7. Bak de pastinaak en zoete aardappelen in porties in 3-4 min. of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  8. Neem de frietjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zoutvlokken. Leg de friet opzij en houd warm.
  9. Snijd de hazelnoot-mosterdboter in plakjes van 1 cm.
  10. Leg de steaks op een bord en leg er een plakje hazelnoot-mosterdboter op.
  11. Serveer de steaks met de wortelgroenten, mosterd en extra boter.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE TAVERNE AGENCY/CHRIS COURT | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer lekkere gerechten met mosterd