Een waar feestmaal, deze tomahawk-steak die je serveert met een smaakvolle home-made boter. En om het af te maken frietjes van wortelgroenten. Enjoy!
Tomahawk-steak met hazelnoot-mosterdboter en friet van wortelgroenten
Hoofdgerecht voor 4 personen I ± 50 min. + oventijd ± 15 min.
Ingrediënten
- 2 tomahawk-steaks (ribeye-steaks met een lang stuk bot), 800 g of gebruik ribeye-steaks olijfolie om te bestrijken
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de hazelnoot-mosterdboter
- 5 ansjovisfilets
- 35 g blanke hazelnoten, licht geroosterd
- 1 bosje kervel
- 95 g grove mosterd
- 150 g boter, op kamertemperatuur
- 1 tl zeezoutvlokken
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- pittige (Engelse) mosterd om te serveren
Voor de wortelgroentefriet
- plantaardige olie om te frituren
- 2 middelgrote pastinaken, in dunne reepjes
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en in dunne reepjes
- 2 tl zeezoutvlokken
Bereiding
- Hak voor de hazelnoot-mosterdboter de hazelnoten, ansjovis en kervel in een keukenmachine fijn. Voeg de mosterd, boter, zout en peper toe en mix tot alles goed gemengd is.
- Leg de mosterdboter op een vel plasticfolie en rol op tot een worstje. Draai beide uiteinden strak aan en zet de mosterdboter ± 20 min. in de koelkast of tot deze stevig is.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk de steaks aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Verhit een grote ovenvaste koekenpan op hoog vuur en bak de steaks ± 4 min. Draai de steaks en bak nog 3 min. aan de andere kant, of tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn.
- Plaats de braadpan met de steaks in de oven en bak nog ± 8 min. Draai de steaks om en bak en bak nog 7 min. voor medium rare, of langer naar wens. Neem de steaks uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat ze ± 5 min. rusten.
- Maak tijdens het bakken en rusten van de steaks de groentefrietjes. Vul een grote pan met dikke bodem voor twee derde met plantaardige olie. Verhit de olie tot 160 °C, gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te controleren (of gebruik een frituurpan).
- Bak de pastinaak en zoete aardappelen in porties in 3-4 min. of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Neem de frietjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zoutvlokken. Leg de friet opzij en houd warm.
- Snijd de hazelnoot-mosterdboter in plakjes van 1 cm.
- Leg de steaks op een bord en leg er een plakje hazelnoot-mosterdboter op.
- Serveer de steaks met de wortelgroenten, mosterd en extra boter.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE TAVERNE AGENCY/CHRIS COURT | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER