Heerlijk smullen: ‘Bietjes-in-de-blender-brownies’

Marloes Blom

22 mei 2021

Houd je van groenten? Dan houd je zeker van ‘Een ode aan groenten’, het pas verschenen kookboek van Alice Zaslavsky. Het staat bomvol technieken en tips bij 50 groentevariëteiten, op kleur gerangschikt. Seasons mag drie recepten delen. We kozen natuurlijk óók voor zoet: deze prachtige en smeuïge brownies van bietjes: bietjes-in-de-blender-brownies zoals Alice ze noemt. Alice over haar ‘bietjes-in-de-blender-brownies’: ‘Deze kleffe, glutenvrije lieverd uit de koekenpan is geïnspireerd op Claudia Rodens wereldberoemde sinaasappel-amandelcake, waarbij ze de sinaasappels kookt tot ze helemaal zacht zijn, en ze dan gebruikt om zowel smaak als vocht te geven aan een basis van amandel. Ik heb dit recept gebrownieficeerd door pure chocolade eraan toe te voegen en er een winterwondergeheel van gemaakt met gepureerde bietjes. Ik ben vooral verliefd op de kleur – een soort diep bordeaux dat bijna red velvet zou kunnen zijn – en op de smaak, zoals chocolade Pim’s. Ik hou ervan om mijn brownies nogal klef te houden in het midden (zoals een chocolade moelleux), maar als je de brownie wilt kunnen snijden, bak hem dan iets langer.’

Bietjes-in-de-blender-brownies (BBB)

Zoet | 6 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 1 rode biet, ongeveer even groot als de sinaasappel, plus 1 kleine rode biet, fijngesneden
  • 200 g boter, gesmolten
  • 200 g pure chocolade (70%), gesmolten, plus 50 g extra, gehakt om bovenop te strooien
  • 3 eieren
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl natuurlijk vanille-extract of -pasta
  • 200 g amandelmeel
  • 75 g bloem, eventueel glutenvrij
  • 55 g cacaopoeder
  • 70 g walnoten
  • 1 tl bakpoeder
  • 1⁄4 tl zoutvlokken
  • yoghurt, om erbij te serveren

Brownies van bietjes

Bereiding

  1. Kook de hele sinaasappel en rode biet samen in een pan, vul regelmatig bij met kokend water zodat ze onder water blijven staan. Kook ze in ongeveer 1 uur gaar, tot beide zacht zijn en je er een prikker doorheen kunt steken.
  2. Bekleed een brownievorm of koekenpan van ruwweg 20 x 30 cm met bakpapier. (Als ik de brownievorm gebruik, dan bekleed ik ook de zijkanten, maar voor de koekenpanversie is enkel de bodem van de pan bekleden afdoende.)
  3. Als de biet voldoende is afgekoeld om te hanteren (maar nog wel warm), gebruik dan wat keukenpapier of een lepel om hem van z’n vel te ontdoen.
  4. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  5. Doe de warme biet in een blender of keukenmachine, samen met de sinaasappel, boter en 200 g pure chocolade. Draai tot er een gladde puree ontstaat. Voeg de eieren, fijne kristalsuiker en vanille toe en draai nogmaals tot ze zijn opgenomen.
  6. Meng in een kom het amandelmeel, de bloem, het cacaopoeder, de walnoten en het bakpoeder en voeg deze toe aan je keukenmachine. Puls een paar keer, tot het gros van het amandelmeel en de bloem is opgenomen, maar niet te veel, anders wordt je brownie straks een baksteen!
  7. Giet het beslag in de brownievorm of ovenbestendige koekenpan, bestrooi met de extra chocolade en rode biet en strooi er wat zoutvlokken over. Bak de brownie in 40 tot 45 minuten gaar. Let op, hij is dan nog heel erg zacht en vochtig, dus doe geen moeite met een prikkertest… het zal je op een dwaalspoor brengen.
  8. Laat de brownie een beetje afkoelen voordat je aanvalt. Serveer warm met yoghurt als een decadent dessert, of in kleine stukjes voor in de lunchtrommel en als tussendoortje voor de middag. Bewaar de brownie in een luchtdichte trommel of doos in de koelkast, waar hij minstens 1 week goed blijft (maar wie houden we hier voor de gek?).

TipIk gebruik een mandoline om de rode biet in dunne plakjes te schaven, als garnering, maar je kunt hem ook in plakjes snijden met een dunschiller. Shortcut : Schep voor het bakken 80 ml van het beslag in een magnetronbestendige mok om een snelle mugcake te maken. Hij is dan niet zo oozy, maar als je wanhopig bent en niet langer kan wachten, dan is dit de optie voor jou.

Over ‘Een ode aan groenten’

Bietjes van brownies De titel van dit boek doet zijn naam eer aan. In ‘Een ode aan groenten’ vertelt schrijfster en groentengek Alice je hoe je nog meer uit groenten kunt halen. De truc zit ‘m in variatie qua kooktechnieken: behalve koken, stomen en blancheren deelt ze recepten waarin je groenten konfijt, schroeit, roostert, frituurt, stooft of karamelliseert. Ze deelt tips over smaakcombinaties (rode biet bij daikon, citrus of walnoten bijvoorbeeld, en prei met ansjovis of karwijzaad). Niet alle recepten zijn vegetarisch. Maar bij vrijwel alle recepten staat een vegavariant – en vaak ook een gluten- en zuivelvrije optie. Alice Zaslavski. Een ode aan groenten. Good Cook. Meer info en bestellen via goodcook.nl en bol.com. CREDITS: TEKST ALICE ZASLAVSKI | FOTO’S BEN DEARNLEY

Meer lekkers met bietjes