Boterige wittebonencurry met snelle tomatenchutney (vegan)

Marloes Blom

31 januari 2022

wittebonencurry

TEKST, FOTOGRAFIE & STYLING MILOU VAN DER WILL

Een bordje troost, zo kun je deze heerlijke boterige wittebonencurry met homemade tomatenchutney uit het boek ‘Vegan comfort’ van Milou van der Will het best omschrijven. Het is ook nog eens vegan, dus je doet er iedereen een plezier mee. Perfect voor een gure winterdag! Milou over deze curry: “Deze curry is als een schouder om op te huilen. En samen met de chutney mee te schuilen. Maar alles wat je wil, lijkt zo ver weg… zo ver weg van jou. En toch niet, want over een dik half uur is dit bordje heel dichtbij.”

Boterige wittebonencurry met snelle tomatenchutney

Voor 2 – 3 personen | Bereiding 40 minuten + 30 minuten weken

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 500 ml sojayoghurt
  • 100 g plantaardige margarine
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 el + 1 tl gedroogd fenegriekblad
  • 2 tl ketoembar + 1⁄2 tl extra (gemalen korianderzaad)
  • 1⁄2 tl djinten (gemalen komijnzaad)
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1⁄4 tl gemalen kaneel
  • 1⁄2 tl zout
  • 1 el olie + 1 tl extra
  • 4 knoflooktenen, in dunne plakjes
  • 1 tl geraspte verse gemberwortel
  • 1 kardemompeul
  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 450 g witte bonen (uitlekgewicht, gespoeld)
  • rijst, om erbij te serveren
  • Turks brood of naan, om erbij te serveren

Voor de tomatenchutney

  • 400 g kleine tomaatjes
  • 1⁄2 tl venkelzaad
  • 1 kardemompeul
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 tl appelciderazijn
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 4 el geleisuiker (voor jam)

wittebonencurry

Bereiding

  1. Week de cashewnoten zo’n 30 minuten in ruim water. Giet af.
  2. Maak ondertussen eerst de chutney. Snijd de tomaatjes in vieren. Verhit de olie in een wok en fruit het venkelzaad met de kardemompeul en de chilivlokken en een snuf zout op middelhoog vuur zo’n 3 minuten. Voeg de gesneden tomaatjes, appelcider en ketoembar toe. Laat 3 minuten gaan, roer af en toe. Voeg nu de bruine suiker en de geleisuiker toe, schep zorgvuldig door en laat nog 5 minuten pruttelen. Laat afkoelen.
  3. Doe de cashewnoten met de yoghurt, blokjes margarine, rode peper, de eetlepel fenegriekblad, ketoembar, djinten, kristalsuiker, kurkuma, kaneel en 1⁄2 theelepel zout in een keukenmachine en blender zeer goed tot een gladde saus.
  4. Verhit 1 eetlepel olie in een pan waar een deksel op past op laag vuur en fruit hierin de knoflook met de gemberwortel, kardemompeul en een snuf zout zo’n 2 minuten. Bestrooi met de theelepel fenegriekblad en voeg de tomatenblokjes toe. Laat zo’n 8 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de yoghurtcashewsaus toe aan de pan, roer door. Laat, nog steeds op laag vuur, met gesloten deksel 15 minuten pruttelen. Proef, voeg zout naar smaak toe en verwijder de kardemompeul.
  5. Voeg de witte bonen toe aan de saus. Roer door. Serveer de wittebonencurry met rijst, Turks brood en lekker veel tomatenchutney.

Vegan Comfort

vegan comfort Vegan comfort food met oosterse smaken. Geurige curry’s, dampende kommen noedels, overheerlijke winterse drankjes, snacks en meer: in de winter is het weer tijd om binnenshuis te genieten van comfort food op z’n best. Wil je dat vegan doen met een oosterse touch? Dan is dit jouw boek. In ‘Vegan Comfort’ vind je meer dan 100 plantaardige originele recepten, van paddo-rendang tot spicy gele curry met fopkip en spinazie, en van teriyaki-tofu-sateh uit de oven tot pastinaakkokoscake met limoenmerengue. Van troostrijke hoofd- en bijgerechten, lekkere buns en dumplings om te snacken, tot drankjes als mangobier met gin. Milou van der Will | Vegan comfort. Plantaardig comfort food met oosterse smaken | Good Cook | € 30,95 | Bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST, FOTOGRAFIE & STYLING MILOU VAN DER WILL

Meer vegan lekkernijen