Wil je echt eens origineel qua iemand je liefde tonen? Maak dan eens een ‘love note cookie’, met daarin een lieve boodschap. De Australische Belinda liet zich inspireren door de Chinese fortune cookies voor dit recept uit haar bakboek ‘Belinda’s homemade cookies’. Toegegeven, het vergt wat geduld en zorgvuldigheid bij het maken, maar het deeg zelf maak je supervlug, en de baktijd is heel kort. Rest de vraag – wie geef jij zo’n originele love note cookie….? Australian chef Belinda over deze ‘love note cookies’: “Geïnspireerd op de Chinese fortune cookies, zijn ze tegelijkertijd een bron van inspiratie en reflectie. Het is erg leuk om zelf een spreuk te verzinnen, en voor de ontvanger is het telkens opnieuw een verrassing, zeker als je weet wie het geschreven heeft. Deze love note cookies zijn fun!”
Love note cookies
Zoet | 24 koekjes | baktijd 6 minuten Oorsprong: China Voorverwarmde oven 180 °C
Ingrediënten
- 3 eiwitten
- 120 g bloemsuiker
- 60 g fijne patisseriebloem
- 65 g amandelpoeder
- 75 g boter gesmolten maar niet warm
- 1/2 theelepel vanillearoma
Ook nodig: Bakplaat bekleed met bakpapier
Bereiding
- Bedenk van tevoren je spreuken voor in de love note cookies. Neem niet-vettig bakpapier of licht wit papier en snijd het in stukjes van 2 bij 4 centimeter.
- Voor dit recept heb je ongeveer 24 berichten nodig. Use your imagination, denk aan de ontvanger! Vouw de berichtjes in tweeën.
- Klop de eiwitten stijf in een keukenmachine. Voeg de bloemsuiker geleidelijk toe.
- Meng in een aparte kom de bloem en het amandelpoeder samen.
- Spatel het bloemmengsel voorzichtig door de eiwitten en voeg daarna de gesmolten boter en het vanillearoma toe. Rustig door elkaar spatelen, niet kloppen!
- Gebruik een eetlepel om een dun laagje deeg op je bakpapier te smeren, ongeveer tot 8-10 centimeter in diameter. Werk secuur: te dun en het deeg zal kraken, te dik en het binnenste van je koekje zal niet genoeg gebakken zijn.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 6 minuten of tot de koekjes lichtjes bruin worden aan de zijkanten.
- Opgelet: bak niet te veel koekjes in één keer, want je moet snel werken om ze rond je bericht te plooien, terwijl de koekjes dan nog heel warm zijn. Zijn ze te veel afgekoeld, dan lukt het niet meer.
- Nu gaat het snel: Haal de koekjes uit de oven en plaats je berichtje in het midden van een koekje. Vouw het koekje in tweeën en nog eens in tweeën over je bericht, tot het koekje wel dicht is, maar niet plat.
- Laat de love note cookies even afkoelen in koffiekopjes of in cupcake-bakvormen om de bodem een ronde vorm te laten krijgen. Toegegeven, het is een beetje try and error, maar wanneer je het eenmaal doorhebt lukt het wel en wordt het fun! Je zult zien: het gaat snel genoeg. Nu komt het erop aan het juiste persoonlijke bericht aan de juiste persoon op het juiste moment te geven. Succes!
Belinda’s homemade cookies
Er zijn mensen die koekjes bakken en mensen die dat nooit doen. Maar zelfs als je in de laatste categorie valt, ga je wellicht overstag bij het zien van Belinda’s homemade cookies. Deze van oorsprong Australische chef kwam voor de liefde naar België, en reisde daarvoor de wereld rond. Dat zie je terug in de liefst 66 gevarieerde cookies & plaatkoeken in haar kookboek: van haar eigen havermoutkoekjes tot smeuïge brownies en zalige lamingtons. Bij die recepten sprokkelde ze ook verhalen. Want, aldus Belinda: “Een koekje is nooit zomaar een koekje, maar een herinnering, troost of cadeautje aan jezelf op een doordeweekse dag.” Belinda MacDonald | Belinda’s homemade cookies. 66 verrukkelijke koekjes uit heel de wereld | € 20,99 | Lannoo | Meer info via Lannoo.be, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel CREDITS: TEKST BELINDA MACDONALD | BEELD KRIS JACOBS | FOODSTYLING ANJA SPRIET