Op zoek naar lekkere soeprecepten voor de winter? Probeer dan deze verwarmende winterwortel-gembersoep of zoete-aardappelsoep met de intense smaak van gerookte paprikapoeder en nootmuskaat.
Winterwortel-gembersoep met hazelnoten en croutons
Voorgerecht of lunchgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd: ca. 1 uur Ingrediënten:
- 600 gram winterwortel
- 2 tl zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 stukje gember van 5 cm, geraspt
- ½ rode peper in kleine stukjes, of meer/minder naar smaak
- 700 ml tuinkruidenbouillon
- 200 g kikkererwten (blikje), uitgelekt
- sap van 2 sinaasappels, schil van ½ goed schoongeboende sinaasappel
- Om te serveren: 100 g knapperige croutons, 100 g geroosterde grof gehakte hazelnoten, 100 g verkruimelde feta, 1 bosje fijngehakte peterselie
Bereiding:
- Schrap de winterwortel en snijd in plakjes.
- Verhit de olie in een soeppan en bak met het deksel op de pan op laag vuur de ui in ca. 10 min. glazig.
- Voeg de knoflook, de gember en de rode peper toe en bak al roerend op middelhoog vuur nog ca. 5 min. mee.
- Doe er de wortel en de bouillon bij en kook met het deksel op de pan in 35 min. of tot de wortels zacht en gaar zijn.
- Voeg de uitgelekte bonen, het sinaasappelsap en de helft van de schil toe en warm goed door.
- Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met croutons, hazelnoten, verkruimelde feta en peterselie.
Zoete-aardappelsoep
Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ± 10 min. + oventijd ± 30 min. Tip: Deze soep kan heel goed 1 à 2 dagen van tevoren gemaakt worden en vlak voor het serveren worden opgewarmd. Ingrediënten:
- 600 g zoete aardappelen
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 el olijfolie
- ¼ tl gerookte paprikapoeder + extra om te bestrooien
- zout
- 750 ml groentebouillon
- mespunt nootmuskaat
- 50 g cashewnoten, geroosterd
- 2 blaadjes salie, in reepjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Pel en snipper de ui.
- Snijd de paprika in blokjes.
- Leg de ui, aardappelen en paprika op een met bakpapier bekleed bakblik en schep er de olie, het gerookte paprikapoeder en wat zout door.
- Bak in het midden van de oven in 25-30 min. gaar.
- Pureer de groente met de bouillon en de nootmuskaat tot een gladde soep.
- Hak de cashewnoten grof.
- Verdeel de soep over 4 borden en garneer met de cashewnoten, een beetje gerookte paprikapoeder en de salie. Lekker met geroosterde ciabatta.