Zalm in een kruidenkorst van verse kruiden en panko, geserveerd met mierikswortelsaus. Samen met de knoflookaardappelen een heus feestmaal. Het smaakt trouwens ook heerlijk op een ‘gewone’ dag.
Zalm in kruidenkorst met knoflookaardappelen
Hoofdgerecht voor 6 personen | ± 50 min. + oventijd ± 30 min.
Ingrediënten
- 1 zalmzijde (± 1 kg), met vel, kleine graatjes verwijderd
- 1 kg vastkokende aardappelen, in stukjes 10 hele tenen knoflook
- 10 hele tenen knoflook + 2 geplette tenen knoflook
- versgemalen zwarte peper + zeezout
- 80 ml olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- handvol peterselieblaadjes, gehakt
- 1 el tijmblaadjes
- 35 g panko* (paneermeel)
- 2 1⁄2 el geraspte mierikswortel
- 240 g crème fraîche
- 2 tl fijn geraspte (biologische) citroenschil
- 1 el citroensap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Leg de aardappelen met de hele teentjes knoflook in een grote braadslee. Bestrooi royaal met peper en zout en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.
- Bak 10 min. in de oven.
- Schep de aardappels om en bak in nog 5-8 min. goudbruin.
- Doe intussen de venkel, geplette knoflook, peterselie, tijmblaadjes, citroenschil, panko en wat peper en zout in een kleine kom. Roer de rest van de olijfolie erdoor.
- Leg de zalm met de kant zonder vel naar boven op een werkvlak. Smeer de bovenkant van de zalm in met een halve eetlepel mierikswortel en verdeel er het pankomengsel over.
- Haal de braadslee met de aardappels uit de oven.
- Schep de aardappelen op één kant van de bakplaat en leg de zalm met de velkant naar beneden naast de aardappelen.
- Besprenkel de zalm met olijfolie en zet de schaal terug in de oven. Bak 15 min. of tot de aardappelen gaar zijn. Laat 5 min. uit de oven rusten.
- Meng intussen de crème fraîche met de rest van de mierikswortel, het citroensap en wat zout naar smaak in een kom.
- Serveer de zalm en aardappelen met de mierikswortelsaus.
CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER