Zeeaster of lamsoor?

Anne Bonthuis

13 September 2018

zeeaster

Weet jij wat het verschil is tussen zeeaster en lamsoor? Daar was onder de lezers van de reportage ‘Het wilde eten’ in ons augustusnummer verwarring over. Reden genoeg om daar eens in te duiken. Onze conclusie: het blijkt ook heel verwarrend! In het ingrediëntenlijstje van het recept ‘Gebakken zeebaars met sjalotten en sugarsnaps’ in de reportage ‘Het wilde eten’ staat onder andere vermeld: 50 g zeeaster of lamsoor. Dat riep reacties op bij een aantal lezers, onder wie bioloog Steef Steeneken. Hij zegt: “Deze verwarring kom ik vaker tegen, zoals op de vismarkt in Groningen. De bladeren van lamsoor (Limonium vulgare) zijn erg hard en niet eetbaar. Zeeaster (Aster tripolium) daarentegen wel. In Zeeland wordt zeeaster ook wel zulte genoemd.”

Bloeiende lamsoor in de Slufter op Texel (© www.fotofitis.nl)

Lamsoor en zeeaster lijken op elkaar

Ook Wikipedia vindt de benaming verwarrend. Zo lezen we daar: ‘De bladeren van de echte lamsoor zijn niet eetbaar. De bladeren van zeeaster (Aster tripolium) zijn wél eetbaar en worden als groente verkocht en gegeten, onder de naam ‘lamsoren’. Doordat beide planten oppervlakkig op elkaar lijken en in dezelfde biotoop voorkomen, is verwarring snel gemaakt.’ Reactie van onze medewerker Jacques Hermus die de reportage samen met fotograaf Lode Greven maakte: “In de winkel koop je lamsoor, maar dat is eigenlijk zeeaster. De echte lamsoor zal je nooit op de markt of in de winkel tegenkomen.” Waarvan acte. Heb jij weleens zeeaster gegeten? Uitgelichte foto: Ecomare

Lees ook:

Garnalenkoekjes met venkelblad Tonijncarpaccio met appel- en jasmijnbloesem Pittige peterselie-pasta met garnalen


Meer Recepten