Zeevruchtenhotpot met kruidentoast

Marloes Blom

30 juli 2023

Zeevruchtenhotpot

Houd je van knoflook én van zeevruchten? Maak dan vooral deze zomer eens deze heerlijke zeevruchtenhotpot. Een gerecht om je vingers bij af te likken!

Voorgerecht voor 2 personen
20 min. + 15 min. oventijd

Zeevruchtenhotpot met kruidentoast

Ingrediënten

Voor de zeevruchtenhotpot

  • 6 teentjes knoflook, geperst
  • 250 g ghee (geklaarde boter)
  • 4 rauwe langoustines of reuzengarnalen, ongepeld en gevlinderd*
  • 8 rauwe tijgergarnalen met staart, koppen verwijderd
  • 500 g vongole
  • 4 takjes dragon
  • 2 lente-uien, in ringetjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de kruidentoast

  • 40 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 el fijngehakte platte-peterselieblaadjes
  • 1 el fijngehakte dragonblaadjes
  • 6 sneetjes stokbrood

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng voor de kruidentoast de boter, peterselie en dragon in een kom. Besmeer de sneetjes stokbrood met de boter en leg ze op een bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 10-15 min. goudbruin en krokant. Neem uit de oven en houd apart.
  3. Verhit de ghee in een pan met dikke bodem op hoog vuur tot er belletjes ontstaan. Voeg de langoustines, garnalen, vongole en knoflook toe en dek af met een goed sluitende deksel. Verwarm alles 2-4 min. of tot zeevruchten net gaar zijn. Voeg de dragon, lente-ui en zout en peper toe en schep goed door.
  4. Serveer de zeevruchtenhotpot met de kruidentoast.

* Langoustines vlinderen: leg de langoustines op een schone snijplank met de onderkant naar boven. Knip met een keukenschaar aan beide kanten van het pantser van de staart tot de kop. Zo haal je straks gemakkelijk het vlees uit het pantser.

TIP
De ghee die op de bodem van de pan overblijft, heeft de smaak van zeevruchten, knoflook en kruiden opgenomen. Gebruik hem om de toast en zeevruchten in te dippen.

PRODUCTIE TAVERNE AGENCY FOTOGRAFIE CHRIS COURT VERTALING EN BEWERKING DOSIA BREWER

Meer recepten (met knoflook en zeevruchten)