Rozen zijn prachtig om te zien en geuren heerlijk. Én je kunt er heerlijkheden mee maken, zoals deze siroop van rozenblaadjes. Een recept van Italiaanse rozenkweker Maurizio Feletig. De familie Feletig maakt zelf siroop van rozenblaadjes van de Rosa ‘Tuscany Superb’. Alessandra: “We voegen een scheutje siroop toe aan appelsap. Een heerlijke herinnering aan de zomer.”
Scrippe di roze – siroop van rozenblaadjes
Ingrediënten
- 300 gram rozenblaadjes, ’s ochtends vroeg geplukt als hun geur en smaak het sterkst is
- 1 liter kalkvrij mineraalwater
- 1,5 kilo suiker
- sap van 1 citroen
Bereiding
- Verwijder de wat dikkere, witte aanzet van de rozenblaadjes. Doe de rozenblaadjes in een kan.
- Breng het water aan de kook en schenk het over de rozenblaadjes.
- Dek de kan af en laat 24 uur rusten.
- Schenk het water door een zeef, pers de blaadjes zo veel mogelijk uit.
- Voeg suiker en citroensap toe en breng het mengsel bijna aan de kook. Houd het 10-15 minuten tegen de kook aan. Schenk de warme vloeistof over in schone flessen en sluit ze goed af.
Lees hier meer over Maurizio Feletig en zijn levenswerk – zijn rozenkwekerij.
Meer lekkers met bloemen
- Heerlijk verfrissend: vlierbloesem-yoghurtijs met citroenmelisse
- Panna cotta met aardbei, citroenverbena en…. Hot Lips
- Wat je óók kunt doen met een sering: maak seringensiroop
CREDITS: PRODUCTIE MARTINA HUNGLINGER | TEKST ARENDA HOOGAKKER | FOTOGRAFIE MADS MOGENSEN