BBQ = burgers: Zwartebonenburgers met pinda’s, limoen & koriander (vegan)

Marloes Blom

7 augustus 2021

zwartebonenburgers

Aan Rukmini Iyer kun je het wel overlaten: een recept voor een overheerlijke vegan burger. Het recept voor deze zwartebonenburgers komt uit haar nieuwste boek ‘De groene barbecue’ – met liefst 75 vegetarische & vegan recepten voor op je barbecue. Ook heel fijn van deze burgers: je kunt ze vooraf al klaarmaken. Dan leg je ze op het moment suprême alleen nog maar even op de barbecue. Enjoy! Rukmini over deze zwartebonenburgers: “Deze burgers zijn belachelijk lekker. Ik serveer ze altijd in broodjes, met mayonaise en augurkjes. Maak het jezelf makkelijk en bak ze eerst in de oven, dan kun je ze voor het eten snel op de barbecue afbakken.”

Zwartebonenburgers met pinda’s, limoen & koriander (vegan)

Hoofdgerecht | 4 personen | 20 minuten voorbereiding + 25 minuten bereiding

Ingrediënten

  • 50 g pindakaas zonder stukjes noot
  • 1 blik zwarte bonen (400 g), uitgelekt maar niet afgespoeld
  • 2 kleine tenen knoflook, gepeld
  • 2 tl chipotle- of gewone chilivlokken
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 volle el roggemeel
  • geraspte schil van 1 biologische limoen
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 250 g kastanjechampignons

Opdienen met:

  • 1 limoen, in 4 partjes
  • handvol zoute pinda’s, grof gehakt
  • handvol verse koriander, grof gesneden
  • 4 hamburgerbroodjes, licht gegrild

zwartebonenburgers

Bereiding

  1. Doe de pindakaas in de keukenmachine met 60 gram van de zwarte bonen, de knoflook, chilivlokken, komijn, olijfolie, het roggemeel, de limoenschil en zeezoutvlokken en pureer tot een heel dikke pasta.
  2. Schep de pasta in een grote kom en roer de rest van de zwarte bonen erdoor. Hak dan in de keukenmachine (tussendoor schoonmaken hoeft niet) met de pulseerknop de champignons fijn en schep ze door het zwartebonenmengsel.
  3. Vorm met vochtige handen vier dikke burgers van het bonenmengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Bak ze 25-30 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven en keer ze 10 minuten voor tijd om, zodat ze aan beide kanten krokant worden.
  5. Eet de burgers meteen, of neem ze mee naar een picknick. Laat ze in dat geval afkoelen, doe ze in een doosje en warm ze ter plekke op een hete, goed ingevette barbecue een paar minuten per kant op, zodat ze een lekker rooksmaakje krijgen. Knijp in beide gevallen de limoen erboven uit en maak de burgers af met een handje gehakte pinda’s en koriander.
  6. Leg ze op de hamburgerbroodjes en dien op. Eet smakelijk!

De groene barbecue

De groene barbecue In De groene barbecue laat bestsellerauteur Rukmini Iyer haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij. Van spiesjes met ananas, halloumi en munt tot auberginegeitenkaasburgertjes en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Snijd de ingrediënten, leg ze op het rooster en laat de barbecue het werk doen. Rukmini Iyer | De groene barbecue | € 21,99 | Becht | Meer info via gottmer.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST & FOODSTYLING RUKMINI IYER | FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS

Ook lekker op de barbecue