Freekehsalade: verrassend anders & gezond

Marloes Blom

20 juli 2021

Freekehsalade

Credits: Tekst Domenica Reddie | Fotografie John Paul Urizar / Craig Wall

Freekeh wordt gemaakt van geroosterde groene tarwe en zit boordevol vezels. Lekker is het ook, bijvoorbeeld als salade. Het recept voor deze freekehsalade is van de Australische Domenica Reddie, en staat in haar kookboek ‘Frisse salades’. Gezond en lekker, zo zien we het ’t liefst.

Freekehsalade

Hoofdgerecht voor 4 personen | 70 minuten

Ingrediënten

  • 200 g volkoren freekeh, afgespoeld (zie tip)
  • 8 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g spruitjes, bijgesneden
  • 50 g halve walnoten, geroosterd
  • 45 g gedroogde cranberry’s
  • 2 eetl. walnootolie
  • 2 eetl. citroensap
  • 250 g kant-en-klare labneh
  • 15 g platte peterselieblaadjes

Freekehsalade

Bereiding

  1. Doe de freekeh met 1250 ml water in een middelgrote pan en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 40 minuten of tot de freekeh zacht is, half afgedekt koken. Laat uitlekken.
  2. Doe de eieren in een pannetje, zet onder koud water en breng aan de kook. Kook 3 minuten of tot ze zachtgekookt zijn.
  3. Giet af. Spoel onder koud water en giet nogmaals af. Pel de eieren zodra je ze kunt vastpakken. Snijd in tweeën.
  4. Snijd intussen met een mandoline, V-schaaf of mes de spruitjes in dunne plakjes.
  5. Doe de freekeh in een grote kom, met de spruitjes, walnoten, cranberry’s, walnootolie en het citroensap. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep om.
  6. Breng de freekehsalade over op een groot bord of in een grote kom. Leg de eieren, labneh en peterselie erop. Bestrooi met zout en peper.

Tip: freekeh is gebroken, geroosterde onrijpe tarwe. Het is net als labneh verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten, natuurwinkels en speciaalzaken. Serveersuggestie: geef deze salade een voedzame boost door er zaden aan toe te voegen. NB kun je geen kant en klare labneh vinden? Seasons deelde eerder dit recept.

Frisse salades

Salades heb je in énorm veel variëteit qua smaak, textuur en kleur. In ‘Frisse salades’ lees je hoe je je salade kunt opbouwen met sla, granen (rijst, couscous, noodles of bulgur), proteïnen (vlees, kip, vis of plantaardige proteïnen als tofu of tempé), gegrilde, gestoomde of rauwe groenten, toppings (olijven, gember, kokos, nori, granaatappelpitjes) en dressings. De Australische Domenica Reddie deelt uiteraard ook fijne saladerecepten – van rijk gevulde pastasalades tot detoxsalades, en van klassieke salades tot fruitsalades. Domenica Reddie | Frisse salades | € 22,50 | Forte culinair | Meer info en bestellen via forteculinair.nl en bol.com

Meer lekkere salades

CREDITS: TEKST DOMENICA REDDIE | BEELD JOHN PAUL URIZAR / CRAIG WALL