Heerlijke pittige jackfruitrendang (vegan)

Marloes Blom

30 maart 2022

Houd je van wereldse recepten, en van vegan eten? Het pas verschenen ‘De vega atlas’ van Isabel Boerdam (@dehippevegetariër) staat boordevol verrassende recepten. Zoals deze, met de smaak van Indonesië: jackfruitrendang. Isabel over dit gerecht: “Jackfruit leent zich perfect voor gerechten met draadjesvlees. Wist je dat jackfruit eigenlijk een gigantische vrucht is die wel 30 tot 50 kilo kan wegen? Deze sappige vleesvervanger doet het goed in kruidige sauzen, en laat dit nou net zo’n gerecht zijn! De boemboe voor de rendang maak je gemakkelijk zelf. We voegen bekende én onbekende smaken toe zoals gember, ui, knoflook, rode chilipepers en kemirinoten (denk aan een minder gladde macadamianoot die licht bitter smaakt) en laos (Thaise gember).”

Jackfruitrendang | Indonesië

Vegan | Pittig

Ingrediënten

Voor de jackfruitrendang

  • 1 kg jackfruit (blik), uitgelekt
  • 50 g kokosrasp
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 stengels citroengras, gekneusd en over de lengte gehalveerd
  • 100 ml water
  • 6 limoenblaadjes
  • 300 g witte kool, in heel dunne reepjes
  • 300 g witte rijst
  • 1 limoen, in parten om te serveren
  • koriander, om te garneren
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de boemboe

  • 5 sjalotten, grof gehakt
  • 3 cm laos, geschild en geraspt
  • 3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 5 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 5 kemirinoten
  • 2 rode chilipepers, grof gehakt*
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1⁄2 tl gemalen kruidnagel
  • 1⁄2 tl kaneelpoeder
  • 1⁄2 tl zout
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el zonnebloemolie

Ook nodig: keukenmachine * Houd je niet zo van pittig? Verwijder dan de zaadlijsten of halveer de hoeveelheid.

jackfruitrendang

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de jackfruit in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Trek de jackfruit uit elkaar en verdeel de stukken over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de jackfruit 10-15 minuten totdat die goudbruin kleurt en knapperig begint te worden.
  2. Verhit een koekenpan op middelhoge temperatuur en rooster de kokosrasp totdat deze goudbruin kleurt. Schud de pan regelmatig zodat de kokosrap gelijkmatig verkleurt. Haal van de warmtebron en zet opzij.
  3. Doe voor de boemboe de sjalotten, laos, gemberwortel, knoflook en de kemirinoten in een keukenmachine en mix fijn. Voeg de rest van de ingrediënten voor de boemboe toe aan de keukenmachine en mix tot een glad geheel.
  4. Verhit zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en bak de boemboe 3-4 minuten totdat deze begint te geuren. Voeg de kokosmelk, het citroengras en het water toe, roer alles goed door en breng aan de kook. Voeg de limoenblaadjes en 3⁄4 van de geroosterde kokosrasp toe.
  5. Verlaag de temperatuur en laat de rendang 1 uur sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. Dikt de saus te ver in? Voeg dan wat water toe. Voeg in de laatste 15 minuten van de kooktijd de witte kool en de jackfruit toe.
  6. Verwijder wanneer de witte kool gaar is de limoenblaadjes en het citroengras uit de pan. Proef en breng op smaak met zout en peper, en eventueel een beetje suiker naar smaak.
  7. Bereid intussen de rijst volgens de instructies op de verpakking en laat nastomen.
  8. Verdeel de rijst en de jackfruitrendang over de borden en serveer met een limoenpartje. Garneer met overgebleven kokosrasp en koriander.

De vega atlas

vega atlas In De vega atlas laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens te bieden hebben en sta versteld van de mogelijkheden! Waar de Nederlandse keuken van oudsher bekend staat om de drie-eenheid aardappelen, groenten en vlees, zie je dat de vegetarische keuken in andere landen juist geworteld is in de cultuur. Daar kennen ze het begrip ‘vleesvervanger’ niet, wordt ‘vegan’ niet beschouwd als modern verschijnsel en is het de normaalste zaak van de wereld om een maaltijd op tafel te toveren met alles wat de natuur te bieden heeft. Die keukens krijgen in De vega atlas de volle aandacht. Maar ook de keukens en gerechten waarin vlees of vis niet weg te denken lijken te zijn, komen in dit boek volop aan bod. We gieten klassiekers in een eigentijds vegetarisch jasje met een charmante knipoog naar het origineel. Denk aan gerechten als jackfruit-rendang, geen-rendierstoof en Turkse pides met walnotengehakt. En wat dacht je van Biet Wellington of een patatje stoofzwam? Dat is het mooie aan de vega-keuken: het kan altijd. Isabel Boerdam | De vega atlas. In 160 vega(n) recepten de wereld rond | € 35 | Carrera culinair. Meer informatie via carreraculinair.nl, bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST ISABEL BOERDAM | FOTOGRAFIE SVEN BENJAMINS | STYLING NICOLE DE WERK

Meer smulrecepten