Citroenmeringuetaart – van Mevrouw Hamersma

Marloes Blom

14 September 2021

citroenmeringuetaart

Een citroenmeringuetaart is toch wel het summum der taarten, vinden wij. Des te fijner dat Karin Hamersma van de Amsterdamse kookboekhandel Mevrouw Hamersma ons vertelt hoe je ‘m maakt, in haar nieuwste boek ‘Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten’. Karin over dit recept: “Zelf zijn we niet zo van zoet na. Maar ja, wat doe je als je een jurylid van Heel Holland Bakt in het proefpanel van Het Parool krijgt? Daarvoor had ik een van mijn klassiekers opgeduikeld. In mijn knipselmap met Avenue­ recepten uit de jaren tachtig wist ik nog een citroenmeringuetaart, een recept van toen nog kok, thans olijfolie­icoon, Manfred Meeuwig. Tussen toen en nu heb ik de receptuur wat aangepast en het resultaat met groot succes vaak aan de liefhebbers van zoet na voorgeschoteld. En hoe smaakte de citroentaart het panel? Laat ik het zo zeggen: Janny van der Heijden wilde nog een puntje.”

Citroenmeringuetaart

Zoet | Voor 8­-10 personen | Bereidingstijd: 45 minuten. Let op: het deeg moet 2 uur rusten

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 g bloem
  • 3 eetl. water
  • 75 g witte basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 125 g boter
  • 1 eidooier

Voor de vulling

  • 4 eieren
  • 2 eidooiers (het eiwit gebruik je voor de meringue)
  • 125 g boter
  • 2 citroenen
  • de geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 200 g suiker

Voor de meringue

  • 2 eiwitten
  • 50 g poedersuiker
  • enkele druppels citroensap

Verder nodig: ingevette springvorm met een diameter van 28 centimeter. citroenmeringuetaart

Bereiding

Het deeg

  1. Maak in een keukenmachine een mooie homogene massa van alle ingrediënten voor het deeg. Klop de eidooier met 3 eetlepels koud water los en voeg dit pas toe als de machine al een paar keer heeft gedraaid en de andere ingrediënten al goed gemengd zijn. Laat het deegbolletje in plasticfolie 2 uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor tot 210 °C.
  2. Rol het deeg op het aanrecht (bestrooid met wat bloem) of tussen twee stukken plasticfolie uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter en bekleed er een taartvorm mee. Prik er met een vork gaatjes in en bak de taartbodem tot hij enigszins gaat kleuren; dit duurt ongeveer 5 minuten.

De vulling

  1. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en verwarm ze langzaam, al roerend, tot er een dikke massa ontstaat. Smeer de citroenmassa op de taart en zet hem nu nog 5 minuten in de oven.

De meringue

  1. Maak de kom en de gardes van een mixer volledig vetvrij (met wat citroensap).
  2. Klop de eiwitten met de helft van de poedersuiker en het citroensap stijf.
  3. Voeg de poedersuiker toe en klop nog even door.
  4. Wie een spuitzak heeft, spuit mooie rozetjes op de taart. Maar met een spatel de taart gelijkmatig besmeren kan ook.
  5. Strooi er nog wat kristalsuiker over en zet de citroenmeringuetaart nog heel even terug in een wat hetere oven tot de bovenkant mooi goudkleurig is.

Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten

Mevrouw Hamersma is niet alleen eigenaar en naamgever van de gelijknamige kookboekwinkel in de Amsterdamse Pijp. Zij verzorgt ook al tien jaar de gerechten voor ‘Mevrouw en Meneer Hamersma’, de populaire eet- en drinkrubriek die in Het Parool en het AD verschijnt. Daarvoor put mevrouw Hamersma uit de duizenden kookboeken waarmee zij zich thuis en in haar kookboekwinkel omringd weet. Inmiddels verschijnen de door haar verzamelde recepten van collega-koks en kookboekschrijvers in heel Nederland op tafel. Een van de redenen voor dat succes: de toegankelijkheid en maakbaarheid van de gerechten. In Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten heeft mevrouw Hamersma ruim zeventig van haar lievelingsrecepten gebundeld, inclusief een groot aantal klassiekers van eigen hand. En omdat hij toch in de buurt was, heeft meneer Hamersma daar bijpassende wijnen bij uitgezocht. En wie een beetje van wijn houdt, weet dat het dan helemaal goed komt. Karin Hamersma | Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten | 24,99 | Fontaine Uitgevers | Meer info via fontaineuitgevers.nl, bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST KARIN HAMERSMA | FOTOGRAFIE JAKOB VAN VLIET

Meer heerlijks met citroen


Meer Recepten