Bijna winter – de hoogste tijd voor deze overheerlijke zoete aardappelstrudel…Daar blijf je graag voor binnen toch?
Zoete aardappelstrudel
Nagerecht voor 6-8 personen | Bereiding ± 1 uur en 30 min. + 2 uur om het deeg te laten rusten
Ingrediënten
- 250 g bloem + extra om te bestuiven
- 1 ei
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el grappa
- zout
Voor de vulling
- 250 g aardappelen
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 40 g suiker
- 2 eieren, gesplitst
- 2 el crème fraîche
- 60 g amandelen, fijngehakt
- 40 g rozijnen
- 30 g pistachenoten, fijngehakt
- rasp van 1 (biologische) citroen
- 50 ml melk
Om te garneren
- poedersuiker
- pistachenoten
- slagroom
Bereiding
- Meng voor het deeg de bloem, het ei, 2 el olie en een snufje zout in een kom. Meng 100 ml water met de grappa en giet bij het bloemmengsel. Meng en kneed in ± 15 min. tot een glad en soepel deeg. Voeg wat water toe als het deeg te droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakkerig is. Wikkel het deeg in plastic- folie en laat minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
- Kook de aardappelen in de schil in gezouten water in 15 min. gaar, giet af, schil, stamp fijn en laat afkoelen.
- Verhit de oven voor op 175 °C.
- Klop voor de vulling met de mixer 75 g boter met de suiker licht en romig. Voeg een voor een de eidooiers toe en klop nog 5 min. door. Voeg de aardappelpuree, crème fraîche, amandelen, rozijnen, pistachenoten en citroenrasp toe en meng goed.
- Klop het eiwit tot stijve pieken in een vetvrije kom met vetvrije kloppers. Spatel het eiwit in drie delen voorzichtig door het aardappelmengsel.
- Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoekige lap van 60 x 35 cm. Schuif de lap op een met bloem bestoven doek, smelt de resterende boter en bestrijk het deeg royaal met de boter. Leg de vulling in het midden van het deeg en rol het deeg met behulp van de doek op, vouw de uiteinden naar binnen en knijp de randen goed dicht. Bestrijk het oppervlak van de strudel met wat melk en bak in 45-50 min. gaar. Bestrijk het deeg tijdens het bakken nog een paar keer met melk.
- Serveer de hete zoete aardappelstrudel bestrooid met poedersuiker en pistachenoten en geef er geklopte slagroom bij.
CREDITS: PRODUCTIE STEFANO SCATÀ | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER
Meer verwarmende gerechten voor gure dagen
- Italiaans én vegan: paddenstoelen in romige sherrysaus
- Supersimpele paddenstoelensoep
- Heerlijk smullen: 3-kazen-flespompoen quiche met salie