Gehaktballen in saus (vegan)

Marloes Blom

17 oktober 2022

gehaktballen vegan

Ook als vegetariër of vegan kun je ‘gehaktballen’ eten – maar dan net even anders. Van paddenstoelen en o.a. havermeel, bijvoorbeeld. Het recept voor deze vegan gehaktballen in (tomaten)saus komt uit het pas verschenen kookboek ‘De vegan slager. Hét handboek voor plantaardige vleesvervangers’ van Zacchary Bird.

Zacchary over dit recept:

“ Paddenstoelen bevatten alle smaak en eiwitten die je nodig hebt. Gemalen met ander lekkers erdoor, in balletjes gerold en bereid in een eenvoudige tomatensaus zijn het ware smaakbommetjes. Ze zijn vullend, bijna verslavend lekker en makkelijk om te maken: ideaal voor een snel avondmaal.”

Gehaktballen in saus (vegan)

Hoofdgerecht voor 4 tot 5 personen

Ingrediënten

  • 500 g gemengde kerstomaatjes
  • 1 ui, in ringen
  • 2 el fijngesneden knoflook
  • 2 tl gedroogd basilicum
  • 3 el olijfolie
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
  • plantaardige bakspray om in te vetten
  • knapperig brood of gekookte spaghetti voor erbij
  • basilicumblaadjes voor erbij

Voor de gehaktballen van paddenstoelen

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500g gemengde paddenstoelen, grofgehakt
  • 4 knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 ½ el lijnzaadmeel
  • 1 el sojasaus
  • 75 g havervlokken
  • 75 g gedroogde okara of broodkruim
  • 2 el edelgist
  • 2 el fijngesneden bladpeterselie
  • 2 tl rozemarijnnaaldjes
  • 2 tl tijmblaadjes
  • ½ tl vloeibaar rookaroma
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl zeezout
gehaktballen vegan

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  2. Prik de tomaatjes in en leg ze op een bakplaat, samen met de ui. Bedek beide met de knoflook, het basilicum, de olie en zeezout en zwarte peper. Bak ze 30 minuten en pureer ze vervolgens glad in een blender. Giet de saus in een ovenschaal.
  3. Verhoog de oventemperatuur tot 200 °C. Vet een bakplaat in en bekleed hem met bakpapier.
  4. Verhit voor het paddenstoelengehakt de olie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui 10 minuten en haal hem dan uit de pan. Doe nu de paddenstoelen en een scheut water in de pan en zet het vuur hoger. Bak ze, al roerend, 10 tot 15 minuten tot hun vocht verdampt. Roer de knoflook erdoor en zet het vuur uit.
  5. Meng het lijnzaadmeel en de sojasaus in een kleine kom tot een gel-ei. Schep het paddenstoelenmengsel in een keukenmachine, breek het gel-ei erin, voeg de resterende ingrediënten voor het gehakt toe en pureer alles 1 minuut tot de textuur mooi gelijkmatig is.
  6. Rol met je handen het gehaktmengsel tot balletjes ter grootte van een golfbal en leg ze op de bakplaat. Bespuit ze met bakspray en bak ze 15 minuten onder af en toe omrollen, zodat ze rondom krokant worden. Leg de balletjes in de saus. Zet ze 5 minuten in de oven en serveer ze met knapperig brood of vers gekookte spaghetti met basilicumblaadjes erop.

CREDITS: TEKST ZACCHARY BIRD | FOTOGRAFIE EMILY WEAVING

De vegan slager

Je kunt natuurlijk in de supermarkt plantaardige kipsaté, zalm of pekingeend kopen – of vegan gehakt of hamburgers. Maar je kunt ze ook zelf maken – en dan is ‘De vegan slager’ hét perfecte handboek. Het gaat per vleessoort in op welke plantaardige vleesvervangers het beste werken – van aubergines, paddenstoelen, tofu, jackfruit, peulvruchten, bananenbloesem en nog veel meer natuurlijke producten. Saté van seitan bijvoorbeeld, of een braadstuk op basis van tofu en aquafaba.

Zacchary Bird | De vegan slager. Hét handboek voor plantaardige vleesvervangers | Good Cook | € 32,50 | Meer informatie via goodcook.nl, ook te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.

Meer vegan recepten

Hier vind je 7 heerlijke vegan recepten – zoals boterige wittebonencurry met snelle tomatenchutney & pittige bloemkool-linzendal.