Op een warme dag smaakt niets zo lekker verfrissend als een ijsje – en al helemaal als die uit je eigen tuin en keuken komt. Seasons tipt dit home made vlierbloesem-yoghurtijs, extra fris dankzij limoensap. Wij zeggen, maak meteen een lekker voorraadje voor in de vriezer…
Vlierbloesem-yoghurtijs met citroenmelisse
Nagerecht voor ± 4 personen | ± 30 min. + intrekken 1 nacht + invriezen ± 30 min.
Ingrediënten
- 6 vlierbloesemschermen + extra om te versieren
- sap van 1 limoen
- 50 ml appelsap
- 2 el vloeibare honing
- 300 g yoghurt (± 1 1/2% vet)
- 150 ml room (± 15% vet)
- 1 el rietsuiker + extra naar smaak
- 1 gelatineblaadje
- 2 takjes citroenmelisse
- ook nodig: een ijsmachine
Bereiding
- Schud de vlierbloesemschermen voorzichtig uit om eventuele insecten te verwijderen. Knip de stelen af. Doe de bloemschermen in een grote kom en schenk het appelsap en het limoensap erover. Leg een bordje in de kom en zet er een gewicht op (bijvoorbeeld een blikje), zodat de bloemen onder blijven staan. Laat een nacht op kamertemperatuur trekken.
- Zeef het vocht boven een kom in een zeef met stevig keukenpapier of een katoenen (thee)doek. Druk er zo veel mogelijk vocht uit.
- Meng de honing, yoghurt, room en rietsuiker door de gezeefde vloeistof en klop glad met een garde.
- Week de gelatine ± 10 min. in koud water. Knijp niet uit, maar doe met het aanhangend vocht in een kleine pan. Laat op laag vuur net smelten. Neem van het vuur en roer er met een garde 2 el van het yoghurtmengsel door. Roer dit mengsel door de rest van het yoghurtmengsel en zoet het eventueel met wat extra suiker. Vries in volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.
- Was ondertussen de citroenmelisse, schud droog en pluk de blaadjes eraf.
- Schep bolletjes van het ijs en garneer met blaadjes citroenmelisse en verse vlierbloesem.
CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE SABINE BUETTNER | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER