Een taart bakken is twee vliegen in één klap. Het is zo gezellig huiselijk om te doen – en je kunt er later van smullen. Of je verrast er een ander mee, helemaal lief!
Kruidige peer-en-abrikozentaart
Toetje of tussendoortje, voor ± 8 personen | ± 20 min. + oven ± 1 uur en 15 min.
Ingrediënten
Voor de vruchtenvulling
- 6 peren
- 12 gewelde gedroogde abrikozen
Voor het cakebeslag
- 4 grote eieren (L)
- 240 ml yoghurt
- 160 ml plantaardige olie
- 80 g gesmolten boter, iets afgekoeld + extra om in te vetten
- 85 ml melk
- 320 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl zout
Voor de kruidige gembertopping
- 3 grote eieren (L)
- 100 g gesmolten boter, iets afgekoeld
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el gemalen kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 3 el fijngehakte stemgember
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een springvorm van 26 cm Ø licht in en bekleed de bo-dem en zijkanten met een hoge kraag van bakpapier.
- Verwijder van onder met een meloenbolletjeslepel het klokhuis uit de ongeschilde peren.
- Snijd de onderkant van elke peer bij zodat hij goed rechtop blijft staan. Vul de holte van elke peer met twee abrikozen.
- Klop voor het cakebeslag de eieren in een kom samen met de yoghurt, plantaardige olie, gesmol-ten boter en melk.
- Zeef in een andere kom het bakmeel, de suiker en het zout. Meng de natte ingrediënten met de droge ingrediënten en roer tot alles net goed is gemengd.
- Klop alle ingrediënten voor de kruidige gembertopping door elkaar.
- Giet het cakebeslag in de bakvorm en zet de peren rechtop in een cirkel in het beslag.
- Giet de topping op het beslag. Begin bij de buitenranden en werk naar het midden toe.
- Bak ca. 5 kwartier in het midden van de voorverwarmde oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
CREDITS: PRODUCTIE BUREAUX | FOTOGRAFIE WARREN HEATH | STYLING SHELLEY STREET | TEKST MANDY ALLEN, EVELYN VAN DRIEL