Bessen zijn de inspiratie voor het nieuwste boek van onze culinair redacteur Dosia Brewer. Wij snappen dat helemaal – en zijn blij met dit o zo heerlijke voorproefje uit ‘Dosia plukt bessen’: een Dutch baby met gemengde bessen, munt en yoghurt. Oogt heerlijk, smaakt goddelijk, deze Dutch baby. Is het concept Dutch baby nieuw voor je? Dosia praat je even bij: ‘Het is een kruising tussen een pannenkoek en een omelet, die zich opblaast tot een prachtige kom met knapperige randjes. Perfect om te vullen met bessen. Ik gebruik wat herfstige bessen met een klein beetje cranberrycompote. Maar neem vooral gewoon de bessen van het seizoen. Dit recept werkt het best in een stevige koekenpan met redelijk hoge rand. Haal je Dutch baby niet te vroeg uit de oven, dan zakt hij snel in. Bak liever wat langer en neem een donker randje voor lief.”
Dutch baby met gemengde bessen, munt en yoghurt
Dessert voor ± 4 personen | ± 25 min. + oventijd ± 25 min.
Ingrediënten
- 65 g bloem
- 125 ml melk
- 4 eieren
- 1 el suiker
- 60 g boter
- ook nodig: ovenbestendige koekenpan van ± Ø 25 cm
Voor de topping
- 100 g cranberry’s
- 2 el suiker
- blaadjes van 1 takje munt, fijngesneden (evt.)
- 250 g gemengde bessen (bijv. bramen en druiven)
- ± 1 el poedersuiker + extra om te bestrooien
- sap van 1⁄4 citroen
- ± 250 g Griekse yoghurt
- cranberrycompote (evt.)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Kook voor de topping de cranberry’s met 2 el water, de suiker en evt. 2-3 blaadjes munt in een kleine pan tot alle besjes zijn geknapt.
- Schep de rest van de bessen om met de poedersuiker en het citroensap. Laat staan tot gebruik.
- Klop de bloem met de melk samen tot een pasta. Klop er dan in ± 3 min. met de mixer de eieren, suiker en een snufje zout door.
- Smelt de boter in de ovenbestendige koekenpan. Draai de pan zo dat de bodem en rand goed met boter bedekt zijn en schenk het beslag erin. Zet in de oven en bak 20 min. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak nog 5 min. of tot de bovenkant van de rand mooi bruin is.
- Neem uit de oven en schep er wat yoghurt gemengd met munt, de bessen en eventueel compote in. Bestrooi met wat poedersuiker en versier met extra munt.
CREDITS: RECEPTUUR EN FOODSTYLING DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS