Een lust voor het oog, deze gedraaide cranberryframbozenkrans. En hij smaakt lekker ook!
Gedraaide cranberryframbozenkrans – vegan
Zoet voor 6-8 personen | ± 30 min. + rijzen ± 1 uur + oven ± 40 min.
Ingrediënten
- 175 g (diepvries)cranberry’s
- 75 g frambozen + extra om te bestrooien
- 7 g gedroogde gist
- 120 ml lauwwarme plantaardige melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 g bloem (voor brood)
- 1⁄2 tl zout
- 80 g vegan boter, op kamertemperatuur
- wat druppels geroosterde sesamolie of kokosolie met wat sesamolie en een paar druppeltjes geroosterde sesamolie
- 2 el aquafaba (zie hier het recept)
- rasp van 2 biologische sinaasappels
- sap van 1 sinaasappel
- 125 g suiker + 75 g voor de compote
- 2 takjes rozemarijn + extra om te versieren poedersuiker om te bestrooien
Bereiding
- Meng de gist met de melk en de vanillesuiker in een grote kom en laat ± 5 min. staan of tot het schuimig wordt. Meng er de bloem, 1⁄2 tl zout, 50 g boter, sesamolie, aquafaba, de helft van de sinaasappelrasp en 25 g suiker door en kneed tot een soepele bal deeg. Voeg wat extra melk toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakkerig is. Voeg niet te veel bloem toe, want de bloem neemt tijdens het kneden nog vocht op.
- Laat afgedekt in een grote kom ± 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Maak intussen de compote. Breng in een pannetje de cranberry’s, de 75 g suiker, het sinaasappelsap en de rest van de rasp, 2 rozemarijntakjes en 100 ml water aan de kook en kook ± 10 min. of tot alle bessen zijn gebarsten. Prak er 50 g van de frambozen door. Neem van het vuur en laat afkoelen. Verwijder de rozemarijntakjes.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rol het deeg uit tot een lap van ± 40×40 cm.
- Bestrijk met 30 g boter, maar houd ± 2 cm van de rand vrij. Bestrooi met 50 g suiker en besmeer dan met ± 1 el van de compote. Het laagje moet echt heel dun zijn.
- Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem 15 min. Dek dan losjes af met aluminiumfolie en bak nog 30-40 min. of tot de krans gaar is. Het deeg zal dan lichtbruin zijn en stevig aanvoelen. Als je op de onderkant klopt, zal het hol klinken. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Bestrijk de delen van de krans waar je de compote tussen de deeglagen ziet met nog wat extra cranberrycompote.
- Versier met de extra frambozen, rozemarijn en wat poedersuiker en serveer er wat compote bij.
CREDITS: RECEPTUUR DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | BEREIDING VICTOR DE LAUNAY EN JACQUELINE PIETROWSKI | STYLING CYN FERDINANDUS Dit recept komt uit het boek Dosia bakt vegan, Dosia Brewer, € 29,99, Fontaine Uitgevers.
Meer vegan bakrecepten
Citroentaart met maanzaad, lemon curd en blauwe bessen Feestelijke chocoladetaart