Simits – Turkse broodjes met sesam – vegan bakrecept

Marloes Blom

15 september 2019

Simits - Turkse broodkransjes

Simits – dat zijn Turkse zoete broodkransjes, met sesam. Een soort van bagels dus! Deze variant is vegan.

Simits – Turkse broodkransjes met sesam

Voor 10 stuks | ± 40 min. + rijzen ± 1 uur en 10 min. + oven ± 15 min.

Ingrediënten

  • 1 zakje gedroogde gist
  • 30 g suiker
  • 500 g bloem
  • 1 el neutrale olie
  • 6 g zout
  • 4-5 el druivenmelasse (pekmez of gebruik appelstroop)
  • ± 175 g sesamzaad

Simits - Turkse broodkransjes

Bereiding

  1. Meng in een grote kom de gist met ± 250 ml lauwwarm water en de suiker. Laat ± 10 min. staan of tot het schuimig is.
  2. Kneed samen met de bloem, olie, 6 g zout en 2 el pekmez (of appelstroop) in 10 min. tot een soepel deeg dat niet meer plakt. Voeg wat water toe als het deeg te droog is en wat bloem als het deeg te plakkerig is. Meng er niet te veel extra bloem door, want de bloem neemt nog vocht op tijdens het kneden. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek ± 30 min. rijzen.
  3. Verdeel het deeg in 20 stukjes en rol ze op een bebloemd oppervlak tot een balletje. Laat ze op een bakplaat nog ± 10 min. rijzen onder een theedoek. Doe de rest van de pekmez in een diep bord en voeg ± 2 el water toe om het iets vloeibaarder te maken. Doe in een ander diep bord de sesamzaadjes.
  4. Rol 20 strengetjes van ± 40 cm van het deeg. Leg ze onder een theedoek om uit- drogen te voorkomen. Pak telkens 2 strengetjes en knijp ze aan een uiteinde vast. Draai ze om elkaar heen en knijp/plak de uiteinden goed aan elkaar vast zodat een krans ontstaat. Leg ze in de pekmez en laat ± 15 sec. intrekken. Draai om en laat nog eens 15 sec. intrekken. Zorg dat de kransjes helemaal bedekt zijn en laat ze iets uitlek- ken. Haal ze daarna goed door het sesamzaad. Leg de kransjes, met genoeg ruimte ertussen, op de bakplaat en laat afgedekt nog ± 30 min rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Bak de zoete sesamkransjes in ± 15 min. bruin en gaar. Ze zijn klaar als ze hol klinken als je tegen de onderkant klopt.

CREDITS: RECEPTUUR DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN | BEREIDING VICTOR DE LAUNAY EN JACQUELINE PIETROWSKI | STYLING CYN FERDINANDUS Dit recept komt uit het boek Dosia bakt vegan, Dosia Brewer, € 29,99, Fontaine Uitgevers.

Meer vegan bakinspiratie

Citroentaart met maanzaad, lemon curd en blauwe bessen Feestelijke chocoladetaart