Toffee-custardpotjes (voor de echte zoetekauw)

Marloes Blom

31 maart 2020

Toffee-custardpotjes

Drie ingrediënten heb je maar nodig voor deze heerlijke toffee-custardpotjes: eieren, suiker en room. Wanneer maak jij dit heerlijke smulrecept?

Toffee-custardpotjes

Ontbijt-, lunch of nagerecht voor 6-8 personen | ± 40 min. + oventijd ± 45 min. + afkoelen 60-90 min.

Ingrediënten

  • 2 biologische eitjes (eicode 0)
  • 4 eierdooiers
  • 250 ml water
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 600 ml room op kamertemperatuur
  • ook nodig: 2 aardewerken kommen (elk 580 ml)

Toffee-custardpotjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng het water en de suiker in een middelgrote steelpan.
  3. Plaats op laag vuur en laat de suiker al roerend oplossen. Zet het vuur hoog en breng aan de kook.
  4. Kook 16-18 min. zonder te roeren tot het mengsel een diepe theekleur krijgt.
  5. Voeg de room toe en roer goed. Pas op, het kan spetteren. Roer door tot alle karamel is opgelost.
  6. Klop in een grote kom de eieren met de eierdooiers goed samen. Voeg al kloppend in een dunne straal het karamelmengsel langzaam toe.
  7. Vul elke kom met de helft van het mengsel. Plaats de kommen in een diepe ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water tot twee derde van de kommen.
  8. Bak 45 min.in de oven of tot de vla net gestold is en van boven mooi bruin is. Dek de kommen met aluminiumfolie af als de bovenkant te donker wordt.
  9. Haal de kommen uit de ovenschaal en laat ze helemaal afkoelen. Plaats in de koelkast om nog verder te koelen of serveer op kamertemperatuur.

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT /TAVERNE AGENCY | RECEPTUURBEWERKING DOSIA BREWER

Meer lekkers voor de zoetekauwen