Een kleine, goudgele pruimenvariëteit met roze blosjes en een goddelijke zoet-frisse smaak, dat is de mirabel. En met mirabellen kán je toch een lekkere taart maken! Je waant je meteen in Frankrijk, met deze traditionele mirabellentaart uit de Lorraine…
Traditionele mirabellentaart uit de Lorraine
Nagerecht of gebak voor 6-8 personen | ± 20 min. | + koelen ± 30 min. | + oven ± 40 min.
Ingrediënten
- 200 g boter
- 150 g fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien
- 300 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- rasp en sap van ½ biologische citroen
- 1 eidooier
- ± 500 g mirabellen, doormidden gesneden en ontpit
- 2 el milde olijfolie
- ook nodig: taartvorm met losse bodem van 24 cm, ingevet
Bereiding
- Klop de boter met de suiker romig in een kom. Doe er de bloem, bakpoeder, citroenrasp, eidooier en een snuf zout bij en breng snel samen tot een bal. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is.
- Druk het deeg in de vorm en prik de bodem in met een vork.
- Laat ± 30 min. rusten en koud worden in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bekleed de vorm met bakpapier en vul met een blindbakvulling (of gebruik oude bonen of rijst). Bak de taart ± 15 min.
- Neem uit de oven, verwijder de vulling en het bakpapier en bak nog 5-10 min. of tot de bodem licht is gekleurd.
- Leg de halve mirabellen in de vorm, bedruppel met het citroensap en besprenkel royaal met suiker. Bedruppel met de olijfolie.
- Bak de taart in het midden van de oven in 30-40 min. gaar.
- Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Pruimen over? Hier meer inspiratie met pruimen
Pruimen met cognac en kaas Pruimentaart met amandelen Nazomerfruittaart Pruimen-port chutney CREDITS: TEKST EN BEELD KAT DE BAERDEMAEKER