Lemon curd – zo’n heerlijk lobbige saus met de frisse smaak van citroen. Dat doet het heerlijk over taarten en cakes, bijvoorbeeld. Deze variant is vegan!
Vegan lemon curd
Voor 1 portie van ± 200 ml | ± 10 min. + afkoelen ± 1 uur
Ingrediënten
- 20 g maïzena (of pijlwortelpoeder)
- 80 ml plantaardige room
- rasp en sap van 2 (biologische) citroenen
- 80-100 g suiker
- 20 g vegan boter + een paar druppels geroosterde sesamolie of kokosolie met wat sesamolie
- ± 1 el wortelsap (voor de kleur)
- zout
Bereiding
- Roer de maïzena en wat van de room in een pannetje glad.
- Roer er de rest van de room, citroenrasp en het citroensap, de suiker, de boter, sesam- olie, het wortelsap en een snufje zout door. Verwarm al roerend op halfhoog vuur tot het mengsel bindt en dikker wordt.
- Neem van het vuur en laat afkoelen. Maak eventueel wat dunner met wat extra room.
- Je kunt deze lemon curd in de koelkast een paar dagen bewaren. Hij wordt dan wel heel stijf. Klop voor gebruik even los met een mixer en voeg eventueel nog wat plantaardige room of citroensap toe om de lemon curd wat dunner te maken.
Dit recept staat in het boek ‘Dosia bakt vegan’, Dosia Brewer, € 29,99, Fontaine Uitgevers. De taart op de foto? Dat is deze heerlijke citroentaart met maanzaad en blauwe bessen – en dus die lemon curd. BEELD: ERIC VAN LOKVEN